Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 62
Data: 19-05-2023


General român, noul șef de stat major al operației EUFOR ALTHEA


Generalul de brigadă Ovidiu Lungu (România) a preluat miercuri, 17 mai, funcția de șef de stat major al operației EUFOR ALTHEA de la generalul de brigadă Zoltán Somogyi (Ungaria). Ceremonia de predare-primire a funcției a avut loc în baza militară Camp Butmir din Sarajevo, în prezența ambasadorilor României și Ungariei în Bosnia și Herțegovina și a comandantului EUFOR, generalul-maior Helmut Habermayer. 

Noul șef de stat major l-a asigurat pe comandantul misiunii Uniunii Europene din Bosnia şi Herţegovina de angajamentul  pentru îndeplinirea obiectivelor-cheie ale operației ALTHEA. „Sunt încântat de relațiile de cooperare cu partenerii noștri în Bosnia și Herțegovina. Participarea românească la acest efort al Uniunii Europene este consistentă, iar prestația profesională a militarilor români este apreciată de colegii din misiune. Prin dăruire personală și, cel mai important, prin efort conjugat, putem contribui la menținerea stabilității în această regiune", a declarat generalul de brigadă Ovidiu Lungu. 

Anterior ocupării acestei funcții, generalul de brigadă Ovidiu Lungu s-a aflat la comanda Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”. De asemenea, a îndeplinit funcția de șef de stat major al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est și a participat la patru misiuni internaționale în Irak și Afganistan. 

***

Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (BiH) a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția UN nr. 1575/2004). Misiunea succedă operațiilor SFOR și IFOR, desfășurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale BiH. Obiectivele principale ale EUFOR ALTHEA sunt sprijinul strategiei unitare a Uniunii Europene pentru BiH, asigurarea unui mediu sigur și stabil, în special prin sprijinul autorităților publice și instruirea combinată și colectivă a forțelor armate din această țară. 

În prezent, la operația EUFOR ALTHEA participă peste 1.100 de militari din 22 de state contributoare: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia și Ungaria.

Contingentul românesc participant la operația Uniunii Europene în BiH numără peste 200 de militari.

 


Secția informare și relații publice/SMAp