Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 130
Data: 29-11-2019


Generalul-locotenent Daniel Petrescu, noul şef al Statului Major al Apărării


Preşedintele Klaus Werner Iohannis a semnat, joi, 28 noiembrie, decretul privind numirea generalului-locotenent Daniel Petrescu în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, începând cu data de 1 decembrie.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat, miercuri 27 noiembrie, numirea locțiitorului șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, în funcția de şef al Statului Major al Apărării.

* * *

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a îndeplinit, din luna iulie 2019, până în prezent, funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării. Anterior, în perioada 2017-2019, a fost comandantul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) din București.

Experiența sa profesională include funcții îndeplinite la nivel tactic, operativ și strategic în cadrul Forțelor Terestre Române, în comandamente NATO și în teatrele de operații.

La nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie Calugăreni din București, în perioada ianuarie 2004 - octombrie 2008. A comandat, de asemenea, Brigada 2 Infanterie Rovine în perioada august 2016 - august 2017, mare unitate care s-a transformat în Brigada Multinațională Sud-Est.

La nivel operativ, a fost șef de stat major al Centrului de Conducere Operațională între anii 2010 - 2013, structură destinată coordonării contingentelor românești participante în teatrele de operații.

Experiența sa la nivel strategic include funcții în Statul Major General, la Direcția planificare strategică și Direcția operații.

În perioada iunie 2013 - iulie 2016, a activat ca Reprezentant militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat în Norfolk, Virginia, SUA.

Generalul-locotenent Petrescu este veteran al teatrelor de operații, cu misiuni executate la comanda Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” în: misiunea ISAF din Afganistan, în perioada iulie 2006 - ianuarie 2007, perioadă în care a fost și comandant al contingentului național în acest teatru de operații; operația de tip coaliție ANTICA BABILONIA în Irak, în perioada ianuarie- august 2005; misiunile KFOR din Kosovo (octombrie 2003) și SFOR din Bosnia și Herțegovina (octombrie 2004), în care batalionul pe care l-a comandat s-a aflat în rezerva strategică a NATO. A participat, de asemenea, ca ofițer de legătură, la misiunile ONU de menținere a păcii din Angola: MONUA, în perioada decembrie 1998 - iulie 1999 și UNAVEM III, în perioada august 1995 - aprilie 1996, și în operația ALBA din Albania, în perioada mai-iulie 1997.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu este șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie “Nicolae Bălcescu” de la Sibiu , promoția 1992, șef de promoție al Universității Naționale de Apărare „Carol I”, promoția 2003, absolvent „cu distincție” al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în „Strategie de securitate națională”.

Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, București, în 2010. De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008). A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra.

A participat la mai multe cursuri de scurtă durată organizate de instituții europene de prestigiu, precum Colegiul UE pentru Securitate și Apărare din Bruxelles, Belgia (cursul de planificare strategică a misiunilor și operațiilor Uniunii Europene) și Furungsacademy der Bunderwehr din Hamburg, Germania (cursul pentru ofițeri de stat major ONU).

Pe parcursul carierei a primit distinctii și medalii, cele mai importante fiind Virtutea Militară în grad de comandor, cu însemne de război, Medalia națională „Pentru Merit”, clasa a II-a, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, Medalia „US Army Commendation”, Medalia „NATO non- article 5” și Medalia ONU „În Serviciul Păcii”.

Este căsătorit și are doi copii.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale