Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 82
Data: 17-09-2015


Histria 15 - Ziua Distinșilor Vizitatori, în Poligonul Cincu


Șeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, va participa vineri, 18 septembrie, începând cu ora 11.00, la activitatea practică a exercițiului HISTRIA 15, în Poligonul Cincu, județul Brașov.

Peste 1.200 de militari, cu aproximativ 300 de mijloace tehnice, de la Brigada 81 Mecanizată ,,Grigore Bălan”, Regimentul 69 Artilerie Mixtă ,,Silvania”, Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii ,,General Emanoil Ionescu” se vor antrena în cadrul secvenței „Executarea operației de apărare pentru limitarea pătrunderii adversarului pe teritoriul național”.

Vor fi folosite transportoare blindate, tancuri, sisteme antiaeriene, mijloace de transport şi logistice, MiG-uri 21 LanceR, elicoptere IAR-330 Puma Socat şi IAR-330 Puma în configurație pentru evacuare medicală.

HISTRIA 15, desfășurat simultan în mai multe poligoane și terenuri de instrucție din țară, este un exercițiu combinat de comandament și cu grupe în teren.

***
În perioada 7-18 septembrie, aproximativ 7.000 de angajați ai instituțiilor din cadrul Sistemului de apărare, ordine publică şi securitate națională, cu 800 de mijloace tehnice, participă la exercițiul inter-instituțional, HISTRIA 15.

Exercițiul, condus de Ministerul Apărării Naționale, prin Statul Major General, are ca scop antrenarea structurilor de conducere şi execuție la nivel național pentru planificarea şi executarea unei game diversificate de misiuni. HISTRIA 15 are la bază un scenariu fictiv, complex, adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislația națională în domeniul apărării şi securității naționale şi în corelație cu prevederile Cartei ONU şi articolelor 3, 4 şi 5 ale Tratatului Atlanticului de Nord.


Statul Major General