Informații generale Vigorous Warrior 2019

Publicat în 05-04-2019
Informații generale:
 
Exercițiile Vigurous Warrior sunt singurele exerciții medicale multinaționale dedicate ale NATO, organizate bi-anual de către Centrul NATO de Excelență pentru Medicina Militară (CO MILMED COE, Budapesta, Ungaria) și o națiune gazdă voluntară. Obiectivele sale au ca scop întotdeauna să abordeze cele mai relevante chestiuni din domeniul militar-medical într-un cadru multinațional și sub auspiciile NATO. Seria de exerciții datează încă din 2011, în Ungaria, cu 5 națiuni participante, extins la 11 națiuni până în 2013 în Germania, 14 în 2015 în Republica Cehă, 26 în 2017 în Germania din nou și în 2019 în România cu 39 de națiuni și o componentă civilă considerabilă. Exercițiul a crescut, de asemenea, în domeniul de aplicare, concentrându-se pe diverse aspecte, variind de la Cadrul Național Concept la Protecție Sănătății Forțelor, manevrarea cu unitățile medicale, Evaluarea Medicală (MEDEVAL), Dezvoltarea Conceptelor și Experimentarea (CD & E) și multe alte laturi ale ariei militar-medicale.
 
Vigorous Warrior 2019:
 
Ce este?
Vigurous Warrior 19 este cel mai mare exercițiu medical dedicat din istoria Alianței, co-organizat de Centrul de Excelență al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării și Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale din România. Este un Exercițiu Medical Întrunit Multi-Nivel și Multinațional al NATO, deoarece cuprinde simularea acțiunilor cu 38 (și 2 în așteptare) de națiuni și parteneri NATO participante, include diverse componente aeriene, terestre și navale și, în plus, eșaloane multiple din structura de comandă a unităților desfășurate. Mai mult, o componentă civilă considerabilă va participa la exercițiu, cu 10 organizații diferite. VW'19 este inclus în Programul de Pregătire și Exerciții dar și în Inițiativa Îmbogățită de Pregătire Întrunită Combinată NATO.
 
Cine participă?
39 de națiuni sunt confirmate ca participanți: Albania, Australia, Azerbaidjan, Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Canada, Croația, Republica Cehă, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Moldova, Muntenegru, Olanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Spania, Suedia, . Componenta civilă include participanți din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență din România, Centrul Euro-Atlantic de Coordonare și Răspuns la Dezastre, HUNOR (Organizația Națională Ungară pentru Servicii de Salvare), Malteser International și multe altele.
 
De ce se întâmplă?
Acest exercițiu este singura posibilitate de instruire pentru a oferi suport medical multinațional în operațiile desfășurate de NATO.
 
Când are loc?
Exercițiul se va desfășura în perioada 1-15 aprilie, 2019. După prima săptămână de pregătire, componenta practică a exercițiului va începe pe 7 aprilie și se termină în dimineața zilei de 12 aprilie, cu o Zi a Distinșilor Vizitatori, programată pentru 12 aprilie. Exercițiul se încheie cu prezentarea Raportului de Evaluare Medicală și de Impresie Primară pe data de 15, iar redislocarea unităților va avea loc de pe 13 aprilie.
 
Unde se desfășoară?
Majoritatea componentelor terestre(civile și militare) vor fi dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită “Getica” din Cincu, component aeriană la Baza 71 Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" Câmpia Turzii, multiple unități în diferite locații din București, componenta navală în Constanța și în Marea Neagră. Locațiile strategice de evacuare sunt dispuse în Germania (Spitalul Militar Landshtul US Role-4), Marea Britanie și Ungaria. Deasemenea, mai multe spitale din România vor lua parte la procesul de evacuare medicală.
 
Politica de comunicare: Foarte activă.