Întâlnirea comisiilor reunite de apărare ale Parlamentului cu conducerea MApN

Data: 06-02-2024

Întâlnirea conducerii MApN cu reprezentanții Comisiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională de la Senat și Camera Deputaților, organizată săptămâna aceasta, a constituit un prilej de clarificare a nevoilor de sprijin ale armatei din partea Parlamentului României. În contextul social și operațional actual, modernizarea cadrului legislativ din domeniul apărării contribuie la o mai rapidă și consistentă modernizare a structurii de forțe.
Armata urmărește permanent să-și coreleze capacitatea defensivă la provocările de securitate. Scenariile posibile în evoluția regională ne obligă la menținerea ritmului accelerat de consolidare a structurii de forțe în plan național și în format aliat.

Rezerva operațională a armatei necesită soluții ca urmare a trecerii anilor de la momentul suspendării conscripției, în 2007. Nu se intenționează revenirea la obligativitatea serviciului de militar în termen. Dorim să menținem vitalitatea apărării și prin introducerea serviciului de militar în termen voluntar. Această opțiune voluntară se va adăuga serviciului existent și funcțional de militar rezervist voluntar. Cuvântul-cheie este "voluntar".

Pentru militarii în activitate este nevoie de o adaptare legislativă a statutului profesional. Armata este un jucător important în piața concurențială a muncii. Dincolo de satisfacția personală pe care o au militarii, știind că sunt parte a apărării naționale, dincolo de camaraderia dintre militari care se construiește în cazărmi și poligoane, este nevoie și de o regândire a statutului profesional și de o susținere adecvată pe care instituția apărării trebuie să o ofere celor care o deservesc. Atragerea resursei umane de calitate necesită menținerea armatei în rândul angajatorilor căutați din țara noastră.

Legea apărării naționale din 1994 a fost modificată și completată de o serie de acte normative până în 2011. Ne aflăm acum într-o altă paradigmă a planificării apărării naționale, inclusiv prin corelarea acesteia cu planificarea apărării a NATO. Modul de acțiune a structurii naționale de forțe pe timp de pace, precum și acțiunea unor structuri de forțe aliate în situații de criză sau război pe teritoriul național necesită clarificări legislative de care armata are nevoie.
Puterea legislativă va decide, firesc, formatul în care aceste propuneri vor putea fi transformate în acte normative.
 
 

Comunicate

Întâlnirea comisiilor reunite de apărare ale Parlamentului cu conducerea MApN

Senatorii și deputații membri ai comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlamentul României s-au întâlnit, marți, 6 februarie, la sediul MApN, cu conducerea ministerului, în urma invitației oficiale adresate de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, conducerii celor două comisii, la începutul lunii ianuarie.

Evenimente recente

11-04-2024 Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului multinațional „Sea Shield 24"

10-04-2024 Dialog româno-polonez privind situația regională de securitate

10-04-2024 Evenimentul „ROMÂNIA-NATO, 20 de ani”

09-04-2024 Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii

07-04-2024 Ceremonie dedicată Zilei NATO la sediul MApN

05-04-2024 Meciul prieteniei NATO-20

05-04-2024 Conferința internațională „Black Sea Maritime Forum”

03-04-2024 Șeful Statului Major al Apărării, la aniversarea Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale

02-04-2024 Conferința internațională „NATO - 75 years of collective defence”