Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 10
Data: 20-01-2023


Întâlnirea conducerii MApN cu comandantul Marinei Militare a SUA


Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, și locțiitorul şefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit joi, 19 ianuarie, la sediul MApN cu comandantul Marinei Militare a Statelor Unite ale Americii, amiralul Mike Gilday.

Agenda discuțiilor a vizat situația regională de securitate, cu accent pe spațiul riveran Mării Negre. O atenție deosebită a fost acordată stadiului cooperării bilaterale în domeniul naval și a diversificării instruirii navale comune, în condițiile limitării prezenței militare în Marea Neagră a statelor non-riverane, ca urmare a implementării Convenției de la Montreaux, precum și din cauza războiului din Ucraina.

Ministrul apărării naționale a reliefat că, după 25 de ani de parteneriat strategic, colaborarea în domeniul securității, inclusiv în domeniul naval, se materializează prin implementarea Foii de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării pentru perioada 2020-2030, dar și a altor programe, cum ar fi cele de cooperare pe linia învățământului și a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii. „Regiunea Mării Negre are o mare încărcătură strategică pentru securitatea euro-atlantică. Este un argument important pentru care România apreciază efortul Statelor Unite de a disloca efective și capabilități consistente pe flancul estic aliat și, implicit, în țara noastră”, a afirmat Angel Tîlvăr.

La rândul său, locțiitorul șefului Apărării a evidențiat eficiența în planul descurajării și impactul pozitiv în planul instruirii pe care o au militarii americani în activitatea curentă, alături de militarii români. „După declanșarea războiului în Ucraina, creșterea rapidă a prezenței americane pe malul românesc al Mării Negre a însemnat și adaptarea rapidă și fără sincope a programului de instruire a forțelor noastre. În continuare, vom participa la exerciții și antrenamente comune, atât pe teritoriul național, cât și pe cel aliat”, a declarat generalul-locotenent Gheorghiță Vlad.

Amiralul Mike Gilday a efectuat o vizită în România, în zilele de 19 și 20 ianuarie, la invitația șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait. Programul oficialului american a inclus vizite la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” și portul militar Constanța.

 


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale