Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 32
Data: 14-04-2022


Întâlnirea șefilor Apărării din România și Regatul Belgiei


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit miercuri, 13 aprilie, în Baza 57 Aeriană, cu șeful Statului Major al Apărării din Regatul Belgiei, amiralul Michel Hofman. Întrevederea oficialilor militari s-a derulat în marja vizitei efectuate de președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, în facilitatea militară românească de la Mihail Kogălniceanu.

Dialogul militar s-a axat pe analiza dinamicii situației de securitate în regiunea Mării Negre și a stadiului implementării măsurilor de întărire a posturii aliate de descurajare și apărare pe flancul estic. De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre activitățile de instruire ale militarilor români și belgieni în țara noastră pentru creșterea capacității comune de reacție și a interoperabilității.

Șeful Apărării i-a mulțumit omologului său pentru contribuția cu efective a Regatului Belgiei în România, ca urmare a activării graduale a elementelor Forței de Răspuns a NATO. Suplimentarea cu trupe aliate pe întreg flancul estic a fost atât o reacție oportună de apărare colectivă, cât și un mesaj puternic al solidarității și determinării Alianței pentru punerea în practică, la nevoie, a principiului apărării colective.

„Excelenta cooperare în plan militar dintre România și Belgia se materializează pe ambele paliere, NATO și UE. În prezent, prioritatea comună este operaționalizarea grupului de luptă din România, în care Franța este națiune-cadru, iar Belgia și alte state aliate sunt contributoare”, a susținut generalul Daniel Petrescu.

În programul amiralului Michel Hofman au fost incluse și întâlniri cu militarii belgieni dislocați în baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

 


Secția informare și relații publice/SMAp