Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 20
Data: 08-03-2022


Întâlnirea șefilor Apărării din România și Statele Unite ale Americii


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit luni, 7 martie, în Baza 57 Aeriană din Mihail Kogălniceanu, cu președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata SUA (Chairman of the Joint Chiefs of Staff), generalul Mark A. Milley.

Întrevederea s-a înscris în seria activităților de coordonare a celor doi oficiali pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe flancul estic al NATO.

Șefii Apărării din România și SUA au condamnat acțiunile ofensive ale Federației Ruse și au subliniat că invazia Ucrainei reprezintă cea mai gravă amenințare la securitatea europeană din ultimele decenii.

Analiza privind dinamica situației regionale de securitate a condus la măsuri de sporire a vigilenței, precum și la dispunerea de capabilități suplimentare terestre, aeriene și maritime pe întreg flancul estic al NATO. În acest context, generalul Petrescu i-a mulțumit generalului Milley pentru reacția promptă de creștere a numărului de militari americani în România. Șeful SMAp a apreciat că în condițiile deteriorării rapide a situației de securitate din Ucraina, suplimentarea efectivelor a transmis un semnal puternic și neechivoc al determinării SUA pentru apărarea colectivă și reprezintă o contribuție directă pentru consolidarea apărării României.

„Măsurile adaptate amenințărilor potențiale, luate de SUA și statele aliate, au demonstrat solidaritatea și angajamentul NATO pentru apărarea întregului teritoriu aliat”, a concluzionat generalul Daniel Petrescu.

În programul generalului Milley au fost incluse și întâlniri cu militarii americani dislocați în baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

 


Secția informare și relații publice/SMAp