Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 9
Data: 10-02-2022


Întâlnirea șefului SMAp cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa


În contextul dislocării în România din Germania a detașamentului TF Cougar, generalul Daniel Petrescu, șef al Statului Major al Apărării (SMAp), și generalul Tod D. Wolters, Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM), s-au întâlnit joi, 10 februarie, la sediul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu.

Cei doi oficiali au discutat despre opțiunile aliate de răspuns în dinamica situației de securitate din regiunea Mării Negre pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare în această zonă a flancului estic. De asemenea, au abordat subiectul instruirii comune viitoare a forțelor americane cu efective ale Armatei României.

Șeful SMAp a apreciat că prezența structurilor aliate în țara noastră reprezintă atât rezultatul cooperării excelente în domeniul securității cu statele membre ale NATO și în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA, cât și rezultatul demersurilor susținute pe care România le-a avut pentru consolidarea aliniamentului defensiv al NATO pe granița de est și în regiunea Mării Negre. „Corelat condițiilor mediului de securitate, vom continua și adapta pregătirea cu militarii americani, o pregătire care s-a materializat, de-a lungul timpului, și în misiuni comune în diferite teatre de operații. Totodată, vom întări camaraderia dintre militarii români și americani, o camaraderie construită cu sacrificii pe terenurile de instrucție și în zonele de operații. Este camaraderia care, dacă va fi nevoie, se va manifesta în acțiuni concrete de apărare aliată”, a afirmat generalul Daniel Petrescu.

Subliniind rolul important pe care România îl are pentru păstrarea climatului de securitate în regiunea Mării Negre, Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa a precizat că fiecare măsură defensivă luată de NATO reprezintă punerea în fapt a coeziunii statelor aliate pentru asigurarea securității întregului spațiu aliat. „Suntem aici la invitația României pentru a crește capacitatea comună de reacție, precum și pentru a păstra echilibrul de forțe în regiune. Atenția sporită pe care NATO o afișează, în general, pentru Europa Centrală și de Sud-Est demonstrează capacitatea de a reacționa și desfășura operații multinaționale pentru păstrarea climatului de pace în aceste zone. Militarii din detașamentul american se vor instrui alături de camarazii și gazdele lor, militarii din România. Dislocarea actuală este, în primul rând, o oportunitate de a ne îmbunătăți deprinderile tactice și de a crește interoperabilitatea forțelor”, a susținut generalul Tod D. Wolters.

La finalul întâlnirii, șeful SMAp și SACEUR au evaluat suplimentarea efectivelor americane în România, dar și în alte zone ale flancului estic ca fiind un semnal puternic al solidarității și determinării NATO. În același timp, sosirea a aprox. 1.000 de militari americani, care se alătură celor 900 deja prezenți în țara noastră, contribuie la creșterea sentimentului de siguranță a cetățenilor României.

 


Secția informare și relații publice/SMAp