Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 120
Data: 17-12-2022


Întrevederea locțiitorului șefului Statului Major al Apărării cu șeful Statului Major al Apărării din Țările de Jos


Locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit joi, 15 decembrie, cu șeful Statului Major al Apărării din Țările de Jos, generalul Onno Eichelsheim. Întrevederea a avut loc la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica" din Cincu, unde este dislocat contingentul olandez din Grupul de Luptă al NATO „Apărare Colectivă".

Agenda activității s-a axat pe analiza privind integrarea militarilor olandezi în baza militară românească și pe programul de instruire a structurii aliate pentru anul 2023. Totodată, s-a discutat despre posibilitatea ca piloți români să efectueze antrenamente specifice cu sprijinul partenerului olandez. Cei doi oficiali au apreciat că exercițiile comune, în format întrunit și multinațional, rămân esențiale pentru creșterea interoperabilității, întărirea coeziunii și menținerea solidarității dintre militari.

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a prezentat „Inițiativa consolidată de instruire întrunită" (Combined Joint Enhanced Training - CJET), destinată consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe flancul estic. CJET este o platformă de instruire promovată de România, integrată în „Programul NATO de Exerciții și Antrenamente Militare" (Military Training and Exercise Program - MTEP), care contribuie la prezența înaintată a trupelor aliate în regiunea Mării Negre.


Secția informare și relații publice/SMAp