Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 39
Data: 12-04-2016


Întrevederea șefului SMG cu comandantul CJOC


Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General a primit luni, 11 aprilie, vizita generalului-locotenent Stephen Bowes, Comandamentului Operațiilor Întrunite ale Forţelor Armate Canadiene (CJOC).

În cadrul întrevederilor purtate luni, 11 aprilie, la sediul SMG, am discutat despre angajamentul militarilor români în misiunea “Resolute Support” din Afganistan, implementarea măsurilor stabilite prin Planul de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei (Readiness Action Plan), rolul Diviziei Multinaţionale de Sud Est (MNDSE) în coordonarea Unităţilor NATO de Integrare a Forţei (NFIU’s). Totodată, a fost semnat acordul tehnic privind cooperarea bilaterală între armatele României și Canadei, în domeniul militar.
Marți, 12 aprilie, generalul Nicolae Ciucă și generalul-locotenent Stephen Bowes au urmărit modul în care militarii români şi canadieni se instruiesc la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” (CIL-FT).

Prima parte a vizitei celor două oficialități militare s-a desfăşurat în cazarma CIL-FT, oaspeților fiindu-le prezentate misiunile, infrastructura şi tipurile de exerciţii care se pot executa în centru. Cu această ocazie, generalul-locotenent Stephen Bowes a fost informat şi despre programele de instruire care se derulează în Cincu, echipamentele de care dispune unitatea, exerciţiile care s-au desfăşurat aici în ultimele 12 luni, perspectivele de dezvoltare, încheind cu prezentarea exerciţiului "Scorpions Fury 16.1/ Wind Spring 16" aflat în derulare pe terenurile de instrucţie ale CIL-FT şi sistemele de simulare care sunt folosite în desfăşurarea acestuia. 

Partea a doua a vizitei s-a desfăşurat în teren, unde militarii canadieni împreună cu „Scorpionii Negri” executau o acţiune ofensivă, forţele OPFOR fiind asigurate de către "Scorpionii Roşii", militarii Batalionului 26 Infanterie. 

Generalul-locotenent Stephen Bowes a declarat că „facilitățile de instruire din Cincu sunt excelente şi permit instruirea întrunită interarme. Graţie ospitalităţii României, militarii canadieni se pot instrui împreună cu militarii români în scopul dezvoltării interoperabilităţii, având oportunitatea să se antreneze în echipe mixte. De altfel, militarii canadieni participă la exerciţii pe întreg teritoriul Europei împreună cu aliaţii lor şi, în particular, în România au posibilitatea să se antreneze împreună cu militarii români şi americani, ocazie cu care pot să-şi perfecţioneze cunoştinţele şi deprinderile.

Şeful Statului Major General, generalul Nicolae Cucă, a amintit că această colaborare dintre militarii români şi canadieni are o vechime de doi ani, când armata canadiană a decis să participe într-un mod mai extins la activităţile de pregătire bilaterală. „Astăzi, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Fortelor Terestre, am discutat cu militarii români, canadieni şi americani prezenţi la exerciţiul „Scorpions Fury”, cooperarea este excelentă, au fost armonizate şi procedurile de lucru, şi la nivel tactic, întrunit. „Scorpions Fury” este un exercițiu multinațional desfășurat de militarii Brigăzii 2 Infanterie, la care participă și militari canadieni și americani. Exercițiul este de tip întrunit și integrat – fiind utilizate și elemente ale forțelor speciale și forțelor aeriene pentru sprijin și transport; Exercițiul utilizează pentru instruire tehnologii de simulare reală, constructivă, virtuală şi integrată, crearea unui mediu operaţional apropiat de realitatea câmpului de luptă modern şi punerea la dispoziţie a capabilităţilor şi facilităţilor existente ale Centrul de Instruire pentru Luptă al Fortelor Terestre „Getica”, o facilitate de instruire a Armatei României care asigură creşterea calităţii instruirii şi evaluarea nivelului de instruire atins, pentru structurile până la nivel brigadă, inclusiv. Apreciez în mod deosebit colaborarea dintre militarii români şi canadieni, şi vreau să punctez aici exerciţiul bilateral desfăşurat de forţele aeriene, încheiat săptămâna trecută; 300 de militari au exersat tehnicile şi procedurile specifice utilizând la instruire aeronave MiG-21 LanceR şi CF-18 Hornet.
Vreau să transmit, şi pe această cale, mulţumirile mele omologului canadian, generalul Jonathan Vance, pentru contribuția cu personal în cadrul MNDSE dar și pentru efortul depus pentru a face față noilor provocări de securitate și a crește capacitatea operațională a alianței pe flancul estic.
Prin activitățile de instruire care sunt planificate anul acesta, peste 120 exerciţii multinaţionale, atât în ţară cât şi peste hotare, dorim să exersăm procedurile comune, să întrebuințăm facilităţile de instruire avute la dispoziţie, precum şi să realizăm o prezenţă persistentă a trupelor NATO la graniţa sud-estică a Alianţei. 
Mulțumesc partenerului canadian pentru vizită și sprijinul acordat, și vreau să îl asigur de sprijinul, considerația și respectul meu, a precizat la finalul activității generalul Nicolae Ciucă.


Statul Major General