Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 127
Data: 27-10-2016


Întrevederea șefului Statului Major General cu comandantul EUROCORPS


Joi, 27 octombrie, generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, l-a primit, la sediul instituţiei, pe generalul-locotenent Alfredo Ramirez Fernandez, comandantul Corpului NATO de reacţie rapidă, EUROCORPS, de la Strassbourg, Franța.
Întâlnirea a avut ca temă principală identificarea unor domenii de cooperare dintre EUROCORPS şi Armata României. Au fost abordate subiecte referitoare la pregătirea în vederea participării la misiuni sub comandă NATO şi UE, precum şi a celor specifice operaţiilor pentru menţinerea păcii şi umanitare, activitatea personalului român din cadrul comandamentului, precum şi posibila participare a ofiţerilor EUROCORPS la exerciţiile multinaţionale desfăşurate în România.
EUROCORPS este o structură de nivel corp de armată care nu este subordonată niciunei organizaţii internaţionale, militare sau politice. Aceasta are la bază cinci naţiuni cadru (Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg şi Spania) care asigură comanda şi infrastructura militară. În calitate de naţiuni asociate, Grecia, Italia, Polonia, România şi Turcia contribuie cu personal militar.
În anul 2002, în urma evaluării NATO, comandamentul EUROCORPS a devenit unul din Comandamentele Forţei de Reacţie Rapidă (FHQ).
România s-a alăturat EUROCORPS în calitate de naţiune asociată începând din decembrie 2015 şi, din luna aprilie 2016, încadrează comandamentul acestei structuri cu doi militari.
În prezent EUROCORPS asigură forţa de reacţie rapidă pentru Grupul Tactic de Luptă al Uniunii Europene (EUBG) şi încadrează cu personal militar FHQ-ul pentru misiunea  de politică de securitate şi apărare comună (PSAC) a UE din Republica Centrafricană.


Statul Major General