Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 37
Data: 06-04-2016


Întrevederea șefului Statului Major General cu președintele Cubic Global Defence


Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, a avut miercuri, 6 aprilie, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Fortelor Terestre „Getica” (CILFT), o întrevedere cu Bill Toti, președintele Cubic Global Defence.

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de când specialiștii Cubic asigură consiliere și sprijin militarilor români, în cazarma CILFT a fost dezvelită o placă aniversară, care să marcheze importanța acestui eveniment.

Generalul Ciucă a apreciat sprijinul pe care specialiștii Cubic Global Defence și Biroului de Cooperare Militară al SUA (ODC) l-au acordat Armatei României pentru construirea CILFT.
„Acest centru de instruire modern a fost construit aproape de la zero, beneficiind de expertiza CUBIC, sprijinul ODC și fondurile alocate de România și SUA. Astăzi, acesta este partenerul centrelor de instruire de la Hohenfels-Germania și Novo Selo-Bulgaria. Sunt foarte mândru de faptul că România deține un centru de instruire cu capabilitate de instrumentare integrală din Centrul și Estul Europei. Instruirea forțelor este cea care primează, pentru a obține succesul în actualul context, complex, al câmpului de luptă. Cu această ocazie, doresc să subliniez că au fost utilizate lecțiile identificate în urma desfășurării exercițiilor de pregătire executate înainte de dislocarea în teatrul de operații, au fost adaptate scenariile și, totodată, au fost modernizate și echipamentele specific de instruire, atât cele prin simularea reală, cât și constructivă și cu trupe în teren. Pasul următor, în acest sens, este transformarea CILFT, dintr-un centru de instruire specific forțelor terestre, într-un centru de instruire de tip întrunit, în care să desfășurăm activități de pregătire, integrate, cu toate cele trei categorii de forte: terestre, aeriene și navale”, a precizat generalul Ciucă în cadrul ceremoniei.

La rândul său, președintele Cubic, Bill Toti, a apreciat buna cooperare dintre militarii români și specialiștii Cubic: „Cubic desfășoară activități în foarte multe țări și sunt bucuros să constat realizarea unui centru ca acesta, creșterea capabilităților de instruire prin implementarea echipamentelor specifice asigurate de Cubic. Sunt onorat, împreună cu echipa mea, că facem parte din acest proiect, un parteneriat durabil, pe care vom continua să îl dezvoltăm și în viitor”.

***
Centrul de Instruire pentru Luptă al Fortelor Terestre „Getica” este o facilitate de instruire a Armatei României care asigură creşterea calităţii instruirii şi evaluarea nivelului de instruire atins, atât pentru structurile până la nivel brigadă inclusiv, cât şi pentru personalul militar care participă la misiuni individuale în afara statului român, prin utilizarea tehnologiilor de simulare reală, constructivă, virtuală şi integrată, crearea unui mediu operaţional apropiat de realitatea câmpului de luptă modern şi punerea la dispoziţie a capabilităţilor şi facilităţilor existente.


Statul Major General