Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 22
Data: 16-02-2023


Întrevederi cu un grup de cursanți ai Universității Naționale de Apărare a SUA


Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au avut joi, 16 februarie, întrevederi cu un grup de cursanți din cadrul programului CAPSTONE al Universității Naționale de Apărare a SUA. Delegația americană a fost formată din reprezentanți de rang înalt din structuri ale forțelor armate ale SUA, fiind condusă de generalul (r.) Tod Wolters, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat analiza situației de securitate pe flancul estic al NATO, relațiile bilaterale româno-americane și activitățile de instruire în comun desfășurate pe teritoriul României.

Secretarul de stat a trecut în revistă dimensiunea strategică şi de securitate a relației cu Statele Unite ale Americii, subliniind sprijinul american de suplimentare a efectivelor dislocate în România, imediat după declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. „Acest război de agresiune a arătat încă o dată importanța extraordinară a unității NATO, a relației transatlantice, o relație pe care noi am pus-o la baza arhitecturii noastre de securitate și apărare. Această legătură reprezintă un factor cheie al sistemului internațional modern și rămâne o sursă vitală de stabilitate și securitate”, a declarat Simona Cojocaru.

Șeful Apărării a evidențiat rolul Armatei României în arhitectura regională de securitate, dar și contribuția trupelor americane dislocate în țara noastră la consolidarea apărării aliate. „Mă bucur că am avut ocazia de a discuta cu viitori lideri ai Forțelor Armate ale SUA despre provocările și nevoile de securitate ale țării noastre în contextul războiului în desfășurare la granița flancului estic al Alianței. Am reiterat angajamentul Armatei României pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, precum și pentru întărirea cooperării cu armata Statelor Unite ale Americii”, a transmis generalul Daniel Petrescu.

Activitatea cursanților CAPSTONE în România, desfășurată în perioada 14-16 februarie, a mai inclus vizite la Ministerul Afacerilor Externe, Universitatea Națională de Apărare „Carol I” și Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”.

***

CAPSTONE este un program de instruire de nivel strategic derulat de Universitatea Națională de Apărare a Statelor Unite ale Americii, care se adresează generalilor de brigadă recent înaintați în acest grad. Programul se derulează de peste patru decenii și include vizite de documentare în diverse state partenere.

 


Secția informare și relații publice/SMAp