Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 69
Data: 03-09-2021


Lansare de carte: „Al cincilea cavaler al apocalipsei și noul M.A.D.”


Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, și secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și au participat joi, 2 septembrie, la evenimentul de lansare a cărții „Al cincilea cavaler al apocalipsei și noul M.A.D. (Massive Attacks of Disruption)”, semnată de profesorului Harlan Ullman, președintele Killowen Group și consilier principal al Consiliului Atlantic, ce a avut loc la Facultatea de Agronomie din București.

„În modelul actual de gândire strategică a conducerii militare din România se regăsesc și rezultatele gândirii inovative ale experților americani în care o poziție marcantă și legitimă este ocupată de profesorul Harlan Ullman. Sunt de acord cu autorul care consideră că, pe măsură ce societățile avansează, devin mai vulnerabile la perturbări, iar pentru a face față acestora, statele au nevoie de mai multă cooperare internațională”, a declarat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Cu același prilej, secretarul de stat Simona Cojocaru a afirmat că "expertiza de nivel înalt a domnului profesor Ullman s-a concretizat în mai multe articole și cărți de profil, acestea circulând cu succes în universități, centre de cercetare și think-thankuri din SUA și Europa. Astfel, ideile și conceptele vehiculate au influențat, atât scrieri academice, cât și decizii practice în domeniul politicilor de securitate și apărare, contribuind la reducerea nivelului de incertitudine ce caracterizează mediul strategic internațional".

Postfața lucrării este semnată de ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și accentuează rolul pe care cartea îl are în ceea ce privește înțelegerea provocărilor de securitate cu care societatea se confruntă în prezent. „Aceste provocări își vor pune amprenta asupra aranjamentelor de securitate, schimbării polilor de putere și a relațiilor internaționale în anii care vor urma”, notează ministrul Ciucă în comentariul de încheiere al prefaței volumului „Al cincilea cavaler al apocalipsei și noul M.A.D. (Massive Attacks of Disruption)”.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale