Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 96
Data: 09-09-2020


Locțiitorul șefului Gărzii Naționale Alabama, în vizită la locțiitorul șefului Statului Major al Apărării


Locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, general-maior Vasile Toader, a avut o întrevedere marți, 8 septembrie, cu locțiitorul șefului Gărzii Naționale a statului Alabama (SUA), general-maior Sylvester Cannon, aflat în vizită de lucru în țara noastră.

Invitația adresată oficialului militar american a fost făcută de locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, în calitatea sa de președinte al Grupului Director al Batalionului Multinațional de Geniu „Tisa”, constituit începând cu anul 2002, din contingente aparținând României, Slovaciei, Ucrainei și Ungariei. Garda Națională Alabama sprijină, începând cu anul 2016, planificarea și desfășurarea activităților majore de instrucție ale structurii multinaționale de geniu.

Discuțiile celor doi generali s-au axat pe intensificarea cooperării bilaterale româno-americane, în contextul parteneriatului strategic, cu accent pe desfășurarea de exerciții, precum și prin participare la activități comune în domeniul medical și al apărării cibernetice.

Misiunea Batalionului Multinațional de Geniu „Tisa” este de a acorda asistență populației civile și de a participa la limitarea efectelor generate de inundații majore pe teritoriul unuia dintre cele patru state semnatare. Conducerea activității este asigurată de un Grup Director, constituit din locțiitorii șefilor statelor majore ale apărării din cele patru state. Președinția Grupului Director este deținută anual, prin rotație, de către unul dintre membrii constituenți, anul acesta fiind asigurată de partea română. Între activitățile curente de instruire a Batalionului Multinațional de Geniu „Tisa” se numără și executarea anuală a unui exercițiu intitulat „Blonde Avalanche”.

***

În perioada 6 – 11 septembrie, în facilitățile de instruire din Brăila ale Brigăzii 10 Geniu se desfășoară cea de-a 18-a ediție a exercițiului „Blonde Avalanche”.

 

La aceasta participă peste 200 de militari din structuri naționale de geniu, logistice și EOD și, prin activitate on-line, parteneri din Slovacia, Ucraina și Ungaria. Totodată, în calitate de observatori, pe timpul exercițiului, sunt prezenți militari din Bulgaria, Grecia, Turcia și din comandamentul SEEBRIG. De asemenea, SUA participă cu o echipă de specialiști din domeniul managementului situațiilor de urgență din cadrul Gărzii Naționale a Statului Alabama.

 


Secția informare și relații publice/SMAp