Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 95
Data: 08-09-2020


Locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, la sărbătoarea navelor Regele Ferdinand și Regina Maria


Locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, general-maior Vasile Toader, a participat luni, 7 septembrie, la ceremonia de marcare a „90 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare a distrugătoarelor Regele Ferdinand și Regina Maria”. Evenimentul a avut loc în Constanța, în interiorul portului militar, în zona de ambosare/ancorare a fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria, nave intrate în serviciul Forțelor Navale Române acum 15 de ani și care au preluat tradițiile de luptă ale celor două distrugătoare.

Alături de locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, la manifestările de aniversare, derulate în condițiile respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, au mai luat parte șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait și alți reprezentanți și invitați ai Forțelor Navale Române.

În alocuțiunea sa, generalul-maior Vasile Toader a transmis: „Sărbătorim 90 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române a distrugătoarelor Regele Ferdinand și Regina Maria, ale căror tradiții de luptă au fost preluate de fregatele de azi, care poartă aceleași nume cu rezonanță simbolică. Aniversarea de azi, dedicată unei structuri foarte importante din cadrul Forțelor Navale, este dovada vie atât a bogăției istorice a instituției militare, cât și a determinării cu care reprezentanții armatei și-au îndeplinit rolul social, acela de a apăra hotarele țării, inclusiv hotarele de apă”. Referindu-se la activitățile actualelor fregate „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării a subliniat că acestea sunt argumente ale angajării responsabile a Armatei României în cadrul NATO, ale contribuţiei militarilor români la combaterea acţiunilor teroriste pe mare şi la asigurarea securităţii maritime.

***

Construite între anii 1927 și 1930, pe șantierele navale din Napoli, contratorpiloarele „Regele Ferdinand” și „Regina Maria” au sosit în portul Constanța la 7 septembrie 1930, formând, împreună cu distrugătoarele „Mărăști” și „Mărășești”, Escadrila de Distrugătoare a Diviziei de Mare.

În anul 1937, distrugătorul „Regina Maria” a participat la manifestările navale de la Spitehead, cu ocazia încoronării regelui George al VI-lea al Marii Britanii, iar în ianuarie 1938 l-a avut la bord, în timpul unei teribile furtuni, pe marele Voievod Mihai de Alba Iulia. Botezul de foc a venit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când au făcut parte din careul de ași al Marinei Regale Române. Au executat 31 de operațiuni de război în apele Mării Negre, au apărat litoralul maritim al României și au asigurat protecția transporturilor de trupe, materiale și a navelor de deminare. Pentru curajul și spiritul de sacrificiu al echipajelor, pavilioanele celor două distrugătoare au fost decorate, în august 1943, cu Ordinul „Steaua României” cu spade în grad de Ofițer cu panglică de Virtute Militară. Cele două nave au contribuit decisiv la reușita evacuării trupelor române și germane din Crimeea, în aprilie-mai 1944, în timpul celebrei „Operațiuni 60.000”.


Secția informare și relații publice/SMAp