Medalii pentru echipa României la Invictus Games Haga 2022
Echipa care reprezintă România la Jocurile Invictus, desfășurate în perioada 16 - 22 aprilie, la Haga, Țările de Jos, a obținut medalii și rezultate foarte bune la disciplinele la care a participat în a doua zi de concurs.
La tir cu arcul olimpic, echipa formată din plutonier major Cojocaru Emil, plutonier adjutant Căpățînă Iulian și plutonier major Romila Eduard a câștigat medalia de aur, iar la proba individuală de arc olimpic, plutonierul major Cojocaru Emil a obținut medalia de argint și plutonierul major Romila Eduard s-a clasat pe locul patru.
La tir cu arcul compound, echipa formată din caporal clasa a II-a Neagu Marcel, plutonier adjutant principal (rz.) Bolovan Florin și plutonier adjutant principal (rz.) Toma Mihai a câștigat medalia de argint, iar la proba individuală, caporalul clasa a II-a Neagu Marcel a luat medalia de aur.
La atletism – aruncarea bilei, caporalul clasa a III-a Ciolan Valentin a obținut medalia de argint, iar plutonierul adjutant principal (rz.) Mănăilă Eugen s-a clasat pe locul patru.
Tot la atletism, în proba de 100 m, caporalul clasa a III-a Ola Sergiu s-a clasat în primii zece.
La înot, Angel Ilovan a ajuns în finală la proba de 50 de metri liber unde s-a luptat cu cei mai buni. Marius Taifas, Nicușor Bica și Irinel Matei au avut o conduită demnă, concurând alături de competitori din țări cu tradiție la înot. Cu toții au avut prestații frumoase.
***
Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a fost alături de echipa României la festivitățile de deschidere. De asemenea, militarii români, însoțiți de directorul Statului Major al Apărării, general-maior Corneliu Postu, s-au întâlnit cu prințul Harry al Marii Britanii și soția sa, Meghan Markle.
***
Cei 20 de militari răniți care reprezintă România, clasați cu gradul II și III de invaliditate sau apt limitat, evoluează la probele tir cu arcul, atletism, rowing, powerlifting, ciclism, înot și volei din poziţia şezând.
Țara noastră se află la cea de-a treia prezență la competiția sportivă internațională care susține recuperarea fizică și psihică a militarilor răniți în operațiuni militare, după jocurile organizate la Toronto (2017) și Sydney (2018).
Jocurile Invictus promovează recuperarea militarilor răniți prin sport și încurajează depășirea propriilor limite prin efort susținut și creșterea încrederii în forțele proprii.
Toți militarii care participă la Jocurile Invictus sunt câștigători pentru că au ajuns aici, pentru că luptă în fiecare zi să se refacă, pentru că nu renunță niciodată.