Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR.
Data: 04-04-2022


Mesajul șefului Statului Major al Apărării cu ocazia aniversării a 110 ani de la înființarea Bazei Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu”


Aniversarea unității este un moment cu bogată încărcătură emoțională, cu atât mai mult cu cât este vorba despre marcarea unei istorii de 110 ani.

Moșteniți un stindard onorant, cel al primei școli militare de pilotaj a României. Înființată, prin înalt decret regal, sub conducerea maiorului Ion Macri, instituția a fost baza de pregătire și brevetare a bravilor piloți care au luptat începând cu Primul Război Mondial.

Purtați, de asemenea, numele inventatorului și pionerului aviației române. Ca o frumoasă coincidență, Cotroceniul, locul unde Aurel Vlaicu a trăit „bucuria cea mai mare”, după cum însuși spunea despre „zborul adevărat” din 1910, a fost și locul în care s-a înființat școala și în care a început epopeea aviatorilor români.

De-a lungul vremii, instituția a schimbat diferite denumiri și aerodromuri, dar și-a urmat necontenit misiunea de a forma personal aeronautic pentru Armata României.

Experiența dobândită în cei 110 ani de educație, numeroasele trageri de luptă, exerciții naționale și multinaționale și, nu în ultimul rând, pasiunea și devotamentul personalului de ieri și de astăzi reprezintă pilonii pe care Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” și-a construit renumele.

Această nouă decorație acordată Drapelului de Luptă al unității, Ordinul Militar „Virtutea Aeronautică” în grad de „Cavaler”, reprezintă o confirmare a profesionalismului dumneavoastră, o recompensă a eforturilor depuse, dar și o obligație pentru a menține, și pe viitor, aceeași cadență a performanței.

Împreună cu celelalte structuri din Forțele Aeriene, faceți parte din rândul apărătorilor cerului României și reprezentanți un simbol al excelenței aviației militare.

Situația regională actuală este caracterizată de volatilitate, accentuarea consolidării posturii de apărare și descurajare devenind imperativă. Componenta aeriană joacă un rol esențial în această privință.

Provocările mediului de securitate impun noi răspunsuri, la care, cu toții trebuie să contribuim. Am convingerea că veți reuși să vă adaptați și veți continua să vă îndepliniți misiunile cu succes. Aveți cel mai valoros atuu, oameni de excepție, cu o vastă experiență, atât privind instrucția de zbor, cât și pe celelalte componente de pregătire.

Domnule general de flotilă aeriană Anton Ovidiu Bălan, stimați ofițeri, subofițeri, maiștri militari și personal civil, în numele Statului Major al Apărării, vă felicit pentru frumoasa aniversare și distincția care a fost conferită unității!

Vă doresc sănătate, realizări profesionale, împliniri personale și „La mulți ani”!

 


Biroul presă şi operaţii mass-media/SMAp