Mesajul șefului Statului Major al Apărării cu prilejul Zilei NATO

Data: 03-04-2022

Mesajul șefului Statului Major al Apărării cu prilejul Zilei NATO
Începutul lunii aprilie a devenit sinonim cu aniversarea statutului României de țară membră în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cea mai puternică alianță de apărare colectivă din istorie.
NATO este expresia unității, solidarității și a valorilor democratice.
Este limbajul comun pe care îl vorbesc, deopotrivă, America de Nord și Europa, militari și civili.
Universalitatea valorilor are ca centru de greutate securitatea cotidiană, cheia bunăstrării și libertății cetățenilor din statele membre.
România aniversează 18 ani de când face parte din familia NATO.
În tot acest răstimp, contribuția Armatei României, atât în procesul de aderare, cât și în consolidarea ulterioară a statutului, a fost esențială.
Devotamentul, atitudinea pro-activă și profesionalismul militarilor români au reprezentat vectorii acestui aport.
Cu fiecare misiune îndeplinită, cu fiecare exercițiu executat, românii au demonstrat că sunt aliați pe care se poate conta oricând și care sunt, întotdeauna, la datorie.
Armata României și-a respectat, fără excepție, angajamentele internaționale din cadrul Alianței.
Pe cât de importantă a fost NATO în istoria recentă a țării noastre, pe atât de importantă rămâne apartenența la Alianța Nord-Atlantică pentru prezentul și viitorul României.
Statutul de contributor de securitate s-a materializat prin misiunile din Afganistan, Irak, Balcanii de Vest și multe alte teatre de operații și zone de conflict de pe întreg cuprinsul globului.
S-a transpus și prin participările militarilor români în grupuri de luptă și în misiuni de stabilitate.
Totodată, demersurile de consolidare a capacității de luptă și a posturii naționale de apărare au reprezentat o constantă a ultimelor decenii.
Situația de la granița flancului estic a accentuat poziția României în arhitectura euro-atlantică de securitate, iar astăzi, mai mult decât oricând, țara noastră reprezintă un pivot fundamental al Alianței în această zonă a continentului european.
Suplimentarea efectivelor aliate pe teritoriul României a demonstrat angajamentul de neclintit al NATO pentru Art. 5 de apărare a membrilor săi.
În momentul de față, numărul militarilor aliați dislocați în țara noastră este de aproximativ 4.000.
Ostașii români se instruiesc alături camarazi, în principal, din Statele Unite ale Americii, Franța, Belgia, Italia, Marea Britanie, Olanda și Polonia.
De altfel, din efectivele NATO dislocate pe flancul estic, România, alături de Polonia și Lituania, beneficiază de cea mai consistentă prezență.
Volatilitatea și impredictibilitatea mediului de securitate transformă obiectivele pe termen mediu în priorități pentru orizontul imediat de timp.
În replică, relația euro-atlantică este mai robustă decât oricând, iar NATO este hotărâtă să devină și mai puternică.
Constituirea unui grup de luptă în România a devenit o certitudine, la fel cum se va întâmpla și în Bulgaria, Ungaria și Slovacia.
Astfel, prin aceste noi structuri operaționale, Organizația Atlanticului de Nord își întărește semnificativ postura de apărare și descurajare de la Marea Baltică la Marea Neagră.
NATO se întărește.    Împreună suntem mai puternici! La mulți ani România în NATO!
 

Comunicate

Mesajul șefului Statului Major al Apărării cu prilejul Zilei NATO

Mesajul șefului Statului Major al Apărării cu prilejul Zilei NATO

Evenimente recente

23-05-2024 Vizita în România a șefului Statului Major General al Apărării Naționale Elene

22-05-2024 Declarația șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, la deschiderea expoziției „Black Sea Defense and Aerospace 2024”

21-05-2024 Conferință de deschidere a BSDA

17-05-2024 Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunea Comitetului Militar NATO

16-05-2024 Șeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al UE

13-05-2024 Desant aerian în cadrul exercițiului SWIFT RESPONSE 24

08-05-2024 Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate