Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 50
Data: 21-06-2019


Mii de militari români și străini se pregătesc pentru a raporta „Misiune îndeplinită!”


Ziua Distinșilor Vizitatori va avea loc sâmbătă, 22 iunie, în poligonul instalat în comuna Bordușani, județul Ialomița, eveniment care va marca finalul Exercițiului Multinațional Saber Guardian 2019. Activitățile se subsumează programului desfășurat în cadrul Exercițiului Scorpions Fury 2019 și va include forțarea cursului de apă pe unul din brațele Dunării, în intervalul orar 11.00-12.30.

Activitățile militarilor români și străini vor consta în securizarea malului propriu, forțarea și securizarea malului opus, ocuparea capului de pod, dezvoltarea ofensivei în adâncime și continuarea ofensivei în zona de acțiune. La această secvență vor participa cu tehnica și armamentul din dotare militari din toate cele trei categorii de forțe ale Armatei României, împreună cu cei din Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa.

În cadrul exercițiului vor participa peste 1800 de militari din care 1200 sunt români și 600 străini cu 600 de mijloace tehnice. Forțele implicate fac parte din: Brigada Multinaţională Sud-Est, Brigada 10 Geniu Dunărea de Jos, Flotila Fluvială, Regimentul 307 Infanterie Marină, Forțele Navale pentru Operații Speciale, Forțele Aeriene Române și trupe din Forțele Terestre ale Statelor Unite ale Americii din Europa (USAREUR): 1st Infantry Division, 116 Infantry Battalion și 141 Maneuver Enhancement Brigade.

Reprezentanții media vor fi așteptați sâmbătă, 22 iunie, între orele 09:00 și 09:45, la intrarea dinspre Fetești în comuna Bordușani, județul Ialomița, de unde se va asigura transportul până în zona de desfășurare a exercițiului. Programul zilei se va desfășura astfel:09.45 - 10.45 deplasare și instalare echipamente;10.45 – 11.00 briefing informare;11.00 - 12.30 desfășurarea exercițiului;12.45 – 13.00 declarații de presă. Jurnaliștii care doresc să asiste la eveniment sunt rugați să transmită datele personale (nume, instituția media, numărul carului de reportaj și CNP) la adresa de e-mail saberguardian2019@gmail.com. Persoană de contact: locotenent colonel Dan Nistor – 0737346876.

Ridicarea dronelor pe timpul exercițiului va fi interzisă ca urmare a măsurilor de siguranță impuse de utilizarea tehnicii aeriene. * * *Exercițiul multinațional SG19 are ca principal obiectiv evidențierea coeziunii, unității și solidarității statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în timp scurt, oriunde în Europa. 

Activitățile de instruire în comun din România includ exerciții tactice de stat major și cu trageri de luptă, forțări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a unităților și secvențe cu specific medical. 

Pentru eficientizarea activităților de instruire în context internațional, SG19 este conexat cu o serie de exerciții naționale și multinaționale, numărul total de militari participanți ridicându-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 țări aliate și partenere (Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina, și SUA), dintre care 7.600 de militari reprezintă Armata României.

Programul de instruire multinațională Saber Guardian s-a organizat anual din 2013 până în 2017, fiind găzduit, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina. Începând cu anul 2017, Saber Guardian este un exercițiu bienal. SG19 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.