Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 83
Data: 09-11-2021


Ministrul apărării naţionale şi şeful SMAp, la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului JUNCTION STRIKE 2021


Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat marţi, 9 noiembrie, la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului Forțelor pentru Operații Speciale JUNCTION STRIKE 2021, organizată la poligonul Sângeorgiu de Mureş.

Programul a cuprins o vizită de informare la Comandamentul Componentei Forţelor pentru Operaţii Speciale (CCFOS), unde au fost prezentate capabilităţile componentei, o expoziţie de tehnică şi echipamente specifice şi un exerciţiu demonstrativ.

„Acest exercițiu de certificare pentru forțele speciale reprezintă o dovadă a angajamentului nostru de a crea capacități în acord cu angajamentele NATO, la standarde aliate. Faptul că 10 state partenere au participat la acest exercițiu ne demonstrează că forțele pentru operații speciale ale României au câștigat relevanță în acest mediu de securitate complex.

Capacităţile reprezentate de forţele pentru operaţii speciale ale României nu sunt importante doar pentru ţara noastră, sunt capacităţi pe care noi le punem la dispoziţia NATO. Astăzi am avut ocazia să mă întâlnesc şi să discut cu comandanţi ai forţelor pentru operaţii speciale din alte 10 state aliate, cei care au fost prezenţi aici, comandaţi care şi-au arătat interesul pentru a lua parte la acest exerciţiu complex prin care noi am demonstrat nivelul de interoperabilitate şi, de asemenea, pentru a susţine încrederea reciprocă, ceea ce este foarte important.

Am învăţat din acest exerciţiu că este necesar să stabilim standardele pentru capacităţile întrunite cu forţele pentru operaţii speciale şi, de asemenea, în domenii diferite. Am reuşit, împreună, să prezentăm care sunt principalele obiective pentru a construi capacităţi de forţe pentru operaţii speciale. Totul este conectat cu obiectivul principal al României de a juca un rol important în regiune, ţinând cont de toate provocările şi ameninţările din Regiunea Mării Negre.

Am demonstrat astăzi, din nou, determinarea în a depune eforturi cu scopul de a întări flancul de est al NATO. Acesta este, de fapt, cel mai important mesaj pe care am dorit să îl transmitem”, a afirmat ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la finalul activităţii.

De asemenea, şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a subliniat că „structurile de forțe pentru operații speciale sunt un instrument important al Armatei României, capabil de reacție rapidă, la nivel strategic. Prin evenimente de instruire în comun cu structuri similare aliate, acestea își cresc atât capacitatea proprie de acțiune, cât și interoperabilitatea.

Prin efortul militarilor implicați în exercițiul „Junction Strike 21”, Armata României a certificat două ținte de capabilități NATO: un Grup Maritim de Forțe pentru Operații Speciale și Comandamentul de Componentă de Operații Speciale. Transmit felicitări Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale pentru întreg procesul de planificare, organizare și desfășurare a instruirii, precum și pentru angajarea exemplară în atingerea obiectivelor proprii care sunt, în fapt, obiective îndeplinite de Armata României”.

La Ziua Distinșilor Vizitatori au participat, alături de conducerea MApN, și comandanți ai forțelor pentru operații speciale din țări aliate și partenere (Albania, Bulgaria, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Portugalia, Polonia, Republica Moldova și Ungaria).

***

Exercițiul JUNCTION STRIKE se desfăşoară anual, în context multinaţional întrunit, cu structuri ale forţelor pentru operaţii speciale (FOS) din ţări aliate şi partenere din Europa, cu scopul de a exersa sincronizarea operaţiilor FOS multi-domeniu şi de a demonstra capacitatea de acţiune la nivel tactic şi operativ, în baza unui scenariu de criză.

În acest an, JUNCTION STRIKE 2021 a avut loc între 1 și 12 noiembrie, în facilități de instruire ale Armatei României şi în zonele din vecinătatea localităților Reghin, Brădet, Miercurea Ciuc, Mihail Kogălniceanu și Sângeorgiu de Mureș.

La exercițiu au participat peste 800 de militari români, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice terestre, aeriene și navale, împreună cu circa 150 de militari străini din țări aliate sau partenere (Georgia, Grecia, Marea Britanie, Republica Moldova, Polonia, Portugalia și Statele Unite ale Americii).

Scopul principal al JUST 21 a fost certificarea a două ținte de capabilități NATO - un Grup Maritim de Forțe pentru Operații Speciale și Comandamentul de Componentă de Operații Speciale, precum și testarea nivelului de pregătire atins de personalul de conducere și de cel de execuție din structurile de forțe pentru operații speciale aflate în subordinea Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale al Armatei României.

Totodată, exercițiul a urmărit dezvoltarea interoperabilității în rândul structurilor participante, prin planificarea și executarea de misiuni și operații întrunite specifice FOS, armonizarea procedurilor de lucru în mediul multinațional, toate acestea având ca finalitate promovarea securității regionale, în special în zona Mării Negre.

 


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale