Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 45
Data: 17-06-2015


”Noble Jump” - Ziua Distinşilor Vizitatori


Şeful Statului Major General, generalulul-locotent Nicolae Ciucă, va participa în perioada 17-19 iunie, la Ziua Distinşilor Vizitatori, organizată în cadrul exerciţiului multinaţional „Noble Jump”, în Poligonul Zagan, Polonia.
„Noble Jump” se desfăşoară, în perioada 9-19 iunie, în cadrul operaţiei „Allied Shield”, exerciţiul fiind prima dislocare pentru antrenament a unităţilor cu nivel de reacţie ridicat din cadrul Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF).
La exerciţiu participă peste 2100 de militari din 9 state (Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia şi SUA).

***
O altă componentă a operaţiei „Allied Shield” este exerciţiul „Trident Joust”, desfăşurat în perioada 17-28 iunie, în România, în Poligonul Cincu.
Operaţia „Allied Shield” mai include „Baltops”, un exerciţiu naval aliat ce se va desfăşura în Marea Baltică, şi „Saber Strike”, un exerciţiu al forţelor terestre desfăşurat în statele baltice.
În total, aproximativ 14.000 de militari vor participa la această serie de exerciţii ce au loc în luna iunie, pe teritoriul Alianţei.
Exerciţiile NATO din această serie sunt de natură defensivă şi fac parte din setul de măsuri de asigurare ale Alianţei Nord-Atlantice. Activităţile se vor concentra pe creşterea interoperabilităţii, a capacităţii operaţionale şi a celei de reacţie în rândul statelor aliate şi partenere.


Statul Major General