Omagiu eroilor neamului

Data: 25-05-2023

Ziua Eroilor a fost marcată prin ceremonii militare în marile garnizoane din țară, precum și la mausoleele eroilor și la cimitirele și parcelele de onoare, în cadrul cărora au fost rostite simbolic nume ale eroilor căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni executate în teatrele de operații.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat la ceremonia militară și religioasă organizată la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava, din Sibiu.
Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide, și locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, au fost prezenți la ceremonia organiazată la Mormântul Ostașului Necunoscut din București.
***
În semn de recunoștință pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autoritățile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare națională și să fie celebrată „cu mare fast religios, școlar, militar și naționalׅ“, în Ziua Înălțării Domnului.
Prin Legea nr. 48 din 30 mai 1995 privind proclamarea Zilei Eroilor, s-a reînnodat tradiția interbelică a sărbătoririi Zilei Eroilor, iar ulterior prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiției românești.
România a participat, începând cu anul 1877, la confruntări militare majore, desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia - Războiul de Independență, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial și, după 1990, la misiunile din teatrele de operații din Balcanii de Vest, Afganistan și Irak.
 

Comunicate

Evenimente recente

23-05-2024 Vizita în România a șefului Statului Major General al Apărării Naționale Elene

22-05-2024 Declarația șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, la deschiderea expoziției „Black Sea Defense and Aerospace 2024”

21-05-2024 Conferință de deschidere a BSDA

17-05-2024 Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunea Comitetului Militar NATO

16-05-2024 Șeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al UE

13-05-2024 Desant aerian în cadrul exercițiului SWIFT RESPONSE 24

08-05-2024 Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate