Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 78
Data: 01-07-2016


Operaţionalizarea structurilor NATO de comandă şi control din România


Operaţionalizarea structurilor NATO de comandă  şi control din România – proiect strategic al M.Ap.N., îndeplinit integral şi la termenul asumat după Summit-ul de la Newport

Astăzi, 1 iulie, în cadrul unei ceremonii comune desfăşurată la Bucureşti, în prezenţa Preşedintelui României, Klaus Iohannis, au fost declarate Capabilitatea Operaţională Iniţială a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (MND-SE HQ) şi Capabilitatea Finală pentru Unitatea de Integrare a Forţelor NATO (NFIU ROU). Comandamentul aliat întrunit de la Napoli a fost reprezentat de comandantul acestuia, amiralul Michelle Howard.

Momentul marchează progresul major în îndeplinirea unuia dintre cele mai importante proiecte sectoriale strategice ale Ministerului Apărării Naționale şi ale Guvernului României pentru acest an - operaţionalizarea şi asigurarea funcţionării optime a structurilor aliate de comandă şi control constituite pe teritoriul statului român. Obiectivele vor fi monitorizate permanent, dar proiectul ca atare poate fi considerat realizat deplin şi la termenul asumat.

În concordanţă cu angajamentele asumate de România la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, cele două comandamente aliate au fost constituite şi activate ca parte a structurii de forţe a NATO, fiind o componentă importantă a Pachetului de implementare a Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei. 

Cu o săptămână înaintea Summit-ului NATO de la Varşovia, declararea nivelurilor de capabilitate ale celor două structuri aliate de comandă și control are o semnificaţie aparte pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare şi a prezenţei înaintate a forţelor NATO pe flancul de est al Alianţei.

MND-SE HQ și NFIU ROU sunt o prezenţă vizibilă, dar defensivă, a NATO pe teritoriul României, având rolul de a facilita dislocarea rapidă a forţelor aliate în regiune, în sprijinul apărării colective, prin asigurarea conexiunilor între acestea şi naţiunile din regiune, dar şi prin planificarea şi conducerea unor exerciţii multinaţionale şi a altor forme de pregătire în comun. Ele reprezintă dovada clară a faptului că țara noastră este un aliat solid în această parte a Europei şi un contributor important în arhitectura regională şi internaţională de securitate.


Statul Major General