Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 109
Data: 23-11-2022


Paradă militară la Bucureşti, de Ziua Naţională a României


Peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa joi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcului de Triumf, din Bucureşti.

La Parada militară vor defila și aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din  Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

La începutul ceremoniei se va intona Imnul Național al României, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmat de depunerea unei coroane de flori de către Președintele României, Klaus Iohannis, în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc, și de păstrarea unui moment de reculegere.

* * *

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii în unele garnizoane în care sunt dislocate unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului național vor desfăşura ceremonii militare.

De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

* * *

În atenția reprezentanților mass-media:

- Jurnaliştii acreditați la ceremonie vor avea acces doar pietonal joi, 1 Decembrie, prin Bulevardul Constantin Prezan (Piaţa Charles de Gaulle), între orele 07.00 și 09.45.

- Accesul reprezentanților mass-media se va face doar pe baza acreditării prealabile, fiind necesară prezentarea actului de identitate și a legitimației de presă.

- Menționăm că pentru acest eveniment Televiziunea Română va asigura, în calitate de „official broadcaster”, semnal de televiziune tuturor posturilor interesate, în mod gratuit, cu condiția menționării, pe parcursul întregii transmisiuni, într-un loc vizibil, a textului „Preluare TVR”. Persoană de contact pentru detalii tehnice: Laura Neagu, telefon 0723.200.878 și 0747.069.955, adresă de e-mail: laura.neagu@tvr.ro.

- Transmisiile în direct vor putea fi realizate doar cu mijloace portabile.

- Ceremonia va putea fi urmărită și online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale (https://www.facebook.com/mapn.ro/).

- Sâmbătă, 26 noiembrie, în Poligonul Ghencea, începând cu ora 10.00, va avea loc o repetiție deschisă reprezentanților mass-media. În acest sens, rugăm jurnaliștii interesați să participe la acest eveniment să transmită la adresa relatii.publice02180@forter.ro, până vineri, 25 noiembrie, ora 12.00, datele necesare acreditării (nume, prenume, serie C.I, insituția de media de care aparțin, numărul de înmatriculare autovehicul de transmisie tip DSNG). Aceștia vor fi așteptați sâmbătă, 26 noiembrie, între orele 08.45-09.15, la Punctul de Acces al Batalionului 265 Poliție Militară, situat în Șoseaua Antiaeriană nr.4-6, din București. Persoană de contact: plutonier major Paul LUCA, tel. 0739.410.363.

- Duminică, 27 noiembrie, începând cu ora 9.00, la Arcul de Triumf va avea loc repetiția generală. Recomandăm instituțiilor mass-media care doresc să transmită imagini de la desfășurarea repetiției să desemneze, pe cât posibil, aceleași echipe acreditate pentru ceremonia din 1 Decembrie, pentru a nu aglomera zona Arcului de Triumf. Transmisiile în direct de la repetiție vor putea fi realizate, de asemenea, doar cu mijloace portabile.

- Pentru buna desfăşurare a ceremoniei oficiale organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 27 noiembrie și 1 decembrie.

 


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale