Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 97
Data: 10-11-2022


Participarea conducerii MApN la ceremonia prilejuită de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații


Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor participa vineri, 11 noiembrie, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, la ceremonia militară și religioasă desfășurată, începând cu ora 11.00, în București, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României situat în Parcul Tineretului.

Ceremonii similare se vor desfășura și în garnizoanele din țară în care există unități militare care au executat misiuni externe, precum și în teatrele de operații în care se află în prezent militari români.

Totodată, în contextul acestei zile, se va desfășura cea de-a IV-a ediție a ,,Duatlonului Regal Invictus”, competiție sportivă organizată pe 12 noiembrie, începând cu ora 09.00, la Curtea de Argeș. Evenimentul este organizat de către Invictus România, Asociația Sportivă ,,Vânătorii Posadei" și Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, cu sprijinul autorităților locale și se adresează iubitorilor de sport și voie bună de toate vârstele (+7 ani), profesioniști sau amatori. Mai multe detalii pot fi consultate accesând https://www.invictusromania.ro/ .

* * *

Marcarea Zilei Veteranilor la 11 noiembrie a fost instituită pentru prima dată în România prin Legea nr.150/2014, în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României, sărbătoarea fiind redenumită, prin Legea nr. 168 din 2020, drept Ziua veteranilor din teatrele de operații, fiind prevăzută organizarea de festivități dedicate acestui eveniment, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naționale, cu sprijinul celorlalte instituții din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

 


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale