Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 79
Data: 13-09-2019


Participarea locțiitorului șefului Statului Major al Apărării la ceremonia militară prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la înființarea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab”


Generalul-locotenent Daniel Petrescu, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, a participat, astăzi, 13 septembrie, la ceremonia militară prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la înființarea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, ce a avut loc la sediul unității din Craiova.

Pe timpul ceremoniei, o parte din personalul batalionului a fost decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării pentru rezultate meritorii în procesul instruirii, îndeplinirea ireproșabilă a misiunilor și devotamentul dovedit față de instituția militară

„Distincțiile acordate astăzi reflectă aprecierile conducerii Armatei României și vreau să subliniez că suntem conștienți de eforturile pe care le faceți zi de zi pentru a duce mai departe numele „Scorpionilor Roșii”, un nume consacrat în misiunile din teatrele de operații și activitățile de instruire naționale și internaționale. Totodată, salut prezența în formație a militarilor polonezi – acum parte a Batalionului 26 – și subliniez excelenta cooperare a acestora cu militarii români.

Batalionul 26 a avut întotdeauna militari instruiți și oameni de valoare, cu care am colaborat excelent – în calitate de comandant de brigadă și divizie – și care au ridicat numele „Scorpionilor Roșii” la loc de cinste printre profesioniștii Armatei României. Unitate emblematică, Batalionul 26 Infanterie a reprezentat, de fiecare dată, cu onoare și demnitate Armata României, atât în teatrele de operații, cât și la exercițiile multinaționale la care a participat.

Doresc să îi felicit pe toți cei care fac sau au făcut parte din „marea familie a Scorpionilor Roșii”, le urez sănătate și împliniri alături de cei dragi!”   a precizat generalul-locotenent Petrescu.

***

Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” a fost înființat la data de 15 septembrie 1994, prin reorganizarea Regimentului 26 Mecanizat „Rovine”, iar de la prima misiune internațională în Angola (1996), batalionul a fost dislocat în Albania (1997), Kosovo (2002), Afganistan (2002-2003, 2005, 2006-2007, 2011 și 2013-2014) și Irak (2004, 2005 și 2009).

Începând cu luna iunie a anului 2017, „Scorpionii Roșii” se instruiesc alături de o structură din armata Republicii Polone – Contingentul Militar Polonez în cadrul Prezenței Înaintate Adaptate a NATO pe flancul estic al Alianței (Tailored Forward Presence).