Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 112
Data: 29-11-2022


Participarea șefului Statului Major al Apărării la conferința internațională GlobState 2022


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat în Polonia, în data de 28 noiembrie, la deschiderea conferinței GlobState 2022, la invitația omologului său, generalul Rajmund Andrzejczak.

Reuniunea internațională de la Varșovia se desfășoară în perioada 28-30 noiembrie și are ca temă „Ajustări ale securității naționale pentru a răspunde viitoarelor provocări ale mediului operațional: perspectiva central și est-europeană”. GlobState2022 urmărește schimbul de experiență dintre experți militari și civili în privința dimensiunilor viitorului mediu operațional și al impactului acestora asupra sistemelor naționale de securitate și posturii aliate de apărare.

Șeful Apărării a luat parte, alături de omologul polonez, la panelul dedicat modelării strategice și dezvoltării capacităților defensive în măsură să ofere răspunsul în fața provocărilor viitoare de securitate. Dialogul a reliefat abordări similare și unitare în cadrul perspectivei Europei Centrale și de Est de asigurare a stabilității situației regionale de securitate. Războiul din Ucraina, care a adus cu sine experiențe noi în modul de a duce acțiunile de luptă, a confirmat nevoia pregătirii și implementării pe timp de pace a unor strategii militare adecvate care să aibă rolul de descurajare a unor posibili agresori.

Conferința GlobState2022 a oferit, totodată, oportunitatea dialogului dintre cei doi oficiali militari privind relațiile de cooperare dintre cele două armate, instruirea în plan bilateral, cât și în formatele militare ale Alianței și Uniunii Europene.

***

România și Polonia, parteneri strategici, contribuie semnificativ la consolidarea defensivă a flancului estic al NATO și UE. Armata României participă cu efective la Grupul de Luptă NATO din Polonia, fiind la cea de-a douăsprezecea rotație. De asemenea, Armata Poloniei are dislocate trupe la Craiova, din anul 2017, în cadrul Brigăzii Multinaționale de Sud-Est.


Secția informare și relații publice/SMAp