Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 24
Data: 16-05-2017


Participarea şefului Statului Major General la reuniunile Comitetelor Militare ale UE şi NATO, în formatul şefilor apărării


Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, participă în zilele de 16 şi 17 mai la reuniunile Comitetelor Militare ale Uniunii Europene şi NATO, în formatul şefilor apărării, ce vor avea loc la Bruxelles, Belgia.
În cadrul reuniunii Comitetului Militar al UE vor fi abordate subiecte referitoare la implicaţiile militare în implementarea Strategiei Globale a Uniunii, cooperarea cu NATO, operaţiile și misiunile de instruire şi consiliere desfășurate sub egida  Politicii de Securitate şi Apărare Comune (PSAC) şi  la priorităţile strategice ale comitetului.
Agenda reuniunii Comitetului Militar al NATO cuprinde teme militare de actualitate -  provocările mediului de securitate de pe flancul sudic al NATO, consolidarea capacităților şi revizuirea căilor de urmat privind misiunea Resolute Support din Afganistan, pentru anul 2018 şi ulterior. Activitatea se va încheia cu evaluarea funcțională a structurii de comandă a NATO şi cu o discuție privind utilizarea eficientă a capacităților și a resurselor existente, luând în considerare toate misiunile actuale ale Alianţei Nord-Atlantice.
 
x x x
 
Comitetul Militar al Uniunii Europene este cel mai înalt organism militar instituit în cadrul Consiliului UE, conducând toate activitățile militare în cadrul Uniunii, în special planificarea și executarea misiunilor și operațiilor militare din cadrul PSAC și dezvoltarea capabilităților militare.
Comitetul Militar al NATO se întâlneşte, în formatul şefilor apărării, de două ori pe an, pentru a discuta misiunile şi operaţiile actuale şi viitoare ale Alianţei, în vederea formulării de recomandări necesare consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare, precum şi de adaptări pe termen lung pentru Alianţa Nord-Atlantică.


Statul Major General