Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 113
Data: 28-09-2016


Preluarea oficială din Portugalia a primelor șase avioane F-16 Fighting Falcon de către Forțele Aeriene Române


Ceremonia de predare-primire a primului lot de avioane F-16 Fighting Falcon de la Forțele Aeriene Portugheze de către Forțele Aeriene Române va avea loc miercuri, 28 septembrie, la Baza Aeriană din Monte Real, în prezența primului ministru, António Costa, şi a ministrului apărării, José Alberto de Azeredo Lopes, din partea Portugaliei, şi a ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc, din partea României.

Cele șase aeronave, modernizate în varianta MLU M5.2, vor fi operate de la Baza 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, de la Fetești.

Ceremonia de la Monte Real va fi transmisă în direct miercuri, 28 septembrie, de la ora 18.00 (ora României), pe pagina oficială de Facebook a M.Ap.N.

Achiziția a fost făcută în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013. Contractul, în valoare de circa 628 milioane euro cu TVA, încheiat între Guvernul României (prin Compania Naţională Romtehnica S.A.) şi cel al Republicii Portugheze a intrat în vigoare la data de 30 septembrie 2013. Următorul lot de trei aeronave va fi livrat la sfârșitul acestui an, iar ultimele vor intra în înzestrarea Armatei României în anul 2017.


Statul Major General