Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 36
Data: 13-07-2017


Președintele Comitetului Militar al NATO, în vizită la M.Ap.N.


Ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuțuianu, l-a primit joi, 13 iulie, la sediul instituției, pe generalul Petr Pavel, preşedintele Comitetului Militar al NATO, aflat în România cu ocazia participării la exerciţiul multinaţional SABER GUARDIAN 2017.
În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda aliată, cu accent pe stadiul implementării deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia privind întărirea posturii de apărare şi descurajare pe întregul flanc estic al Alianţei. În context, ministrul apărării naționale a prezentat evoluţiile în asigurarea prezenţei înaintate adaptate a NATO în regiunea Mării Negre punctând, totodată, importanţa avansării în implementarea cu succes a iniţiativelor pe toate cele trei dimensiuni, terestru, maritim şi aerian, pentru securitatea întregii Alianţe.
Ministrul Ţuţuianu a subliniat angajamentul Guvernului României de a respecta decizia aliată de partajare echitabilă a responsabilităţilor în cadrul Alianţei şi a accentuat, în acest sens, alocarea a doi la sută din PIB în anul 2017, cu intenţia de a menţine acest nivel pentru următorii 10 ani.
Cei doi oficiali au evidenţiat oportunitatea oferită de exerciţiul SABER GUARDIAN 2017 pentru antrenarea militarilor într-un mediu multinaţional întrunit şi dezvoltarea interoperabilităţii şi cooperării în asigurarea securităţii zonei Mării Negre şi a întregii Alianţe Nord-Atlantice.
Tot astăzi, președintele Comitetului Militar al NATO s-a întâlnit și cu șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.
Șeful SMG i-a prezentat generalului Pavel eforturile făcute de România pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate ca țară membră a Alianței, referindu-se îndeosebi la participarea la dezvoltarea şi consolidarea elementelor esenţiale ale prezenţei aliate înaintate adaptate pe segmentul sudic al flancului estic al Alianţei. De asemenea, au discutat despre constituirea Brigăzii Multinaţionale, participarea Armatei României cu o companie la Grupul de Luptă din Polonia și participarea la programul consolidat de instruire multinaţională la nivel întrunit. Alte subiecte abordate au fost modernizarea unor echipamente din dotare şi achiziţia unora noi, creşterea nivelului de participare românească în cadrul Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat şi, nu în ultimul rând, participarea la angajamentul NATO în Afganistan.
Vineri, 14 iulie, de la ora 13.00, generalii Ciucă şi Pavel vor susţine declaraţii comune de presă la Palatul Cercului Militar Naţional.
Jurnaliştii care doresc să participe la activitate vor fi aşteptaţi, între orele 12.30 și 12.45, la Sala Alba Iulia a Palatului Cercului Militar Naţional (intrarea dinspre strada Constantin Mille).


Statul Major General