Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 24
Data: 17-03-2022


Reuniune bilaterală în cadrul Procesului Anual de Analiză Coordonată a Apărării


Experți din MApN s-au întâlnit joi, 17 martie, la București, cu o delegație a Secretariatului CARD (Procesul Anual de Analiză Coordonată a Apărării), constituită din specialiști ai Agenției Europene a Apărării (EDA) și Statului Major Militar al UE (EUMS).

Reuniunea s-a înscris în seria de discuții ale Secretariatului CARD cu instituțiile de apărare din fiecare dintre statele membre referitoare la concepția defensivă și coordonarea planificării apărării, la nivelul Uniunii Europene.

Delegația MApN a fost condusă de directorul Direcției Planificare Integrată a Apărării, ing. Șerban Lungu, și șeful Direcției Planificare Strategică (DPS) din Statul Major al Apărării, colonelul Emilian Chirea, iar delegația UE a fost condusă de generalul de brigadă Martin Konertz, directorul de capabilități, armament și planificare al EDA.

Întrevederea specialiștilor de la București a vizat, în principal, analiza planurilor naționale de investiții în domeniul apărării, capabilitățile militare puse la dispoziție de statele membre pentru operații sub egida UE și stadiul implementării proiectelor UE de dezvoltare a capabilităților militare defensive.

Șeful DPS a susținut consolidarea participării României în cadrul inițiativelor UE, având în vedere evoluțiile de securitate regională și europeană și a tendințelor de dezvoltare a capabilităților de apărare pe termen scurt, mediu și lung. De asemenea, a subliniat importanța planificării apărării europene în concordanță cu planificarea NATO. Legătura transatlantică și apărarea colectivă rămân elemente de bază ale asigurării stabilității statelor UE, având în vedere că cele mai multe dintre acestea sunt și membre NATO.

* * *

Procesul CARD a fost inițiat de Consiliul Uniunii Europene, în anul 2016, fiind un instrument de referință pentru asigurarea coerenței inițiativelor UE în domeniul apărării, prin promovarea unui mecanism structurat, care contribuie la întărirea cooperării dintre statele membre, având ca punct de sprijin rezultatele unei evaluări a apărării la nivel bilateral, pentru fiecare stat membru.

 


Secția informare și relații publice/SMAp