Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 9
Data: 13-11-2014


Reuniunea Comitetului Militar al UE, în formatul şefilor apărării


Şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, a participat la Reuniunea Comitetului Militar al UE (EUMC), în formatul şefilor apărării, care s-a desfăşurat în zilele de 12 şi 13 noiembrie, la Bruxelles, Belgia.

În cadrul reuniunii, principalele teme dezbătute s-au axat în jurul operaţiilor şi misiunilor UE, a parteneriatelor, în special cel cu Serbia, a dezvoltării capabilităţilor militare ale UE şi a contribuţiei
EUMC la reducerea deficitelor de capabilităţi, precum şi alegerii preşedintelui EUMC.

Cu acest prilej, şeful SMG a subliniat necesitatea adaptarii politicii de securitate comunitare la noul context de securitate şi a solicitat Înaltului Reprezentant al UE să-şi precizeze poziţia faţă de zona Mării Negre.
Totodată, generalul-locotenent Ştefan Dănilă a precizat că România îşi va onora şi în 2015 angajamentele militare în operaţiile şi misiunile UE.

Elementele de noutate de la această reuniune le-au reprezentat participarea Înaltului Reprezentat al politicii externe din cadrul UE, Frederica Mogherini, precum şi prezenţa Serbiei la formatul Parteneriate.


Statul Major General