Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 77
Data: 19-09-2022


Reuniunea din Estonia a Comitetului Militar al NATO


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat la reuniunea Comitetului Militar al NATO (NATO MC), cea mai înaltă autoritate militară aliată, care s-a desfășurat, în perioada 16-18 septembrie, la Tallinn, Republica Estonia. Agenda actualei sesiuni de lucru a reflectat schimbările mediului de securitate și stadiul implementării deciziilor luate la Summit-ul NATO de la Madrid, din luna iunie.

La ședințele NATO MC au fost prezenți pentru prima dată, în calitate de invitați, șefii Apărării din Finlanda și Suedia.

Reuniunea a fost condusă de președintele NATO MC, amiralul Rob Bauer, sprijinit de Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Christopher G. Cavoli, și Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare, generalul Philippe Lavigne.

În cadrul Comitetului Militar, șefii Apărării au analizat situația globală de securitate și au discutat despre proiectele militare strategice, activitățile, misiunile și operațiile curente, inclusiv „NATO Mission in Iraq” (NMI) și „Kosovo Force” (KFOR), precum și despre promovarea inovării și diversificării în cadrul structurii aliate de forțe, în sprijinul operațiilor multidomeniu și digitalizării.

***

Comitetul Militar NATO are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde la provocările globale de securitate. De regulă, pe durata unui an, reuniunile la nivelul șefilor apărării se desfășoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-un stat membru al Alianței. Republica Estonia a fost desemnată să găzduiască una dintre sesiunile NATO MC din acest an.

 

 


Secția informare și relații publice/SMAp