Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 76
Data: 01-10-2021


Reuniunea Grupului Director al Batalionului Multinațional de Geniu „Tisa” și Ziua Distinșilor Vizitatori pentru exercițiul „Blonde Avalanche 21”


Reuniunea Grupului Director al inițiativei regionale Batalionul Multinațional de Geniu „Tisa” se desfășoară în facilități de instruire din zona Lest, Slovacia, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie.  În programul evenimentului, în data de 30 septembrie a avut loc Ziua Distinșilor Vizitatori pentru cea de-a XIX-a ediții a exercițiului „Blonde Avalanche 21”, etapa anuală de pregătire de geniu asociată inițiativei regionale. În cadrul execițiului, țara noastră a fost reprezentată de un detașament generat de Batalionul 52 Geniu „Tisa” din Satu Mare.

Batalionul Multinațional de Geniu „Tisa” este o structură militară mixtă, constituită din contingente aparținând României, Slovaciei, Ucrainei și Ungariei. Misiunea structurii multinaționale de geniu este de a acorda asistență populației civile și de a participa la eliminarea pagubelor generate de inundații majore pe teritoriul țărilor semnatare.

Conducerea Grupului Director al batalionului este asigurată anual, prin rotație, de către unul dintre cele patru state. În anul 2020, comanda Batalionului Multinațional de Geniu „Tisa” a fost deținută de țara noastră. Anul următor comanda Batalionului Multinațional de Geniu „Tisa” va aparține Ucrainei. Pe timpul reuniunii din Slovacia a Grupului Director, generalul-locotenent Dumitru Scarlat, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, prezent la activitate, a transmis că Armata României „rămâne ferm angajată în funcționarea acestui format multinațional de instruire care este un instrument eficient de promovare a relațiilor de bună vecinătate și susține intensificarea cooperării pentru executarea misiunilor de limitare şi înlăturare a consecinţelor dezastrelor naturale în bazinul hidrografic al râului Tisa”.

Activitatea anuală de pregătire de geniu „Blonde Avalanche” are ca scop instruirea în comun a personalului Batalionului Multinaţional de Geniu „Tisa” și se desfăşoară pe teritoriul celor patru state. Începând cu anul 2002, punctul de start al seriei de pregătire, România a participat la toate exerciţiile cu structuri de geniu aparținând Forţelor Terestre.


Secția informare și relații publice/SMAp