Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 41
Data: 27-05-2015


„SARMIS 15” - Ziua Distinşilor Vizitatori


Şeful Statului Major General, generalulul-locotent Nicolae Ciucă, a participat marţi, 26 mai, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului multinaţional întrunit "SARMIS - 15", în Poligonul Cincu.

"SARMIS - 15" este parte integrantă a operaţiei NATO "Atlantic Resolve" al cărei scop constă în creşterea interoperabilităţii între armatele Alianţei pentru planificarea şi conducerea unor operaţii în flancul sud-estic al acesteia.

Obiectivele exerciţiului vizează perfecţionarea capacităţii comandamentelor privind planificarea, conducerea şi sprijinul operaţiilor întrunite în context aliat, planificarea şi executarea operaţiilor ofensive.

Partea de astăzi a cuprins un exerciţiu tactic care a integrat, pe lângă activităţile tactice din teren, executarea tragerilor de luptă de către elementele din forţele terestre şi aeriene, utilizarea desantului aerian, a elicopterelor şi a aeronavelor de transport, precum şi acţiunea forţelor pentru operaţii speciale pentru executarea unor acţiuni specifice.

Peste 1.500 de militari, cu aproximativ 200 de mijloace de luptă, din Canada, Regatul Unit al Marii Britanii, România şi Statele Unite ale Americii participă, în perioada 15 mai - 6 iunie, la exerciţiul de instruire prin simulare reală şi cu trageri de luptă SARMIS-15, desfăşurat în garnizoana Braşov şi la Centrul de instruire pentru luptă al Forţelor Terestre din Cincu.

Forţele Terestre Române participă cu militari din comandamentul Diviziei 2 Infanterie, din Brigada 2 Vânători de Munte, forţe pentru operaţii speciale, sprijiniţi de militari şi tehnică din Forţele Aeriene Române.

Acest exerciţiu contribuie la creşterea interoperabilităţii între elementele componente ale Alianţei şi consolidează elementele specifice procesului de planificare, comandă şi control al acţiunilor militare în mediu multinaţional.


Statul Major General