Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 16
Data: 28-02-2022


Schimbarea comenzii Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est


Ceremonia militară de schimbare a comenzii Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est (HQ MNC-SE) a avut loc luni, 28 februarie, în garnizoana Sibiu, în prezența șefului Statutului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a locțiitorului comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite Aliate de la Napoli (JFC NP), generalul-locotenent Jocelyn Paul, și a comandantului Comandamentului Forțelor Terestre Aliate (LANDCOM), generalul-locotenent Roger J. Cloutier. De asemenea, la ceremonie au luat parte și comandanți din structura de forțe a NATO și reprezentanți ai autorităților publice locale și ai structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

Generalul-locotenent Tomiță-Cătălin Tomescu, aflat la conducerea HQ MNC-SE de la înființarea acestuia în luna iulie a anului 2020, a predat comanda corpului multinațional generalului-maior Dragoș Iacob.

În cadrul activității de la Sibiu a avut loc și ceremonia de trecere în rezervă a generalului-locotenent Tomiță-Cătălin Tomescu, la finalul unei prestigioase cariere militare de peste 40 de ani în serviciul țării. Decretul de trecere în rezervă, la împlinirea vârstei standard de pensionare, a fost semnat de Președintele României. Cu acest prilej, în semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în structurile Armatei României și ale NATO, generalului-locotenent Tomiță-Cătălin Tomescu i-a fost conferită Emblema de Merit În Serviciul Armatei României, clasa I.

                                                                                       ***

HQ MNC-SE asigură coordonarea forțelor din cadrul prezenței NATO din regiune, coerența operațională între planurile naționale de apărare și cele aliate, precum și o mai bună integrare operațională cu forțele aliaților, în sprijinul consolidării arhitecturii de securitate pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale