Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 44
Data: 16-06-2015


Şeful SMG a primit vizita locţiitorului comandantului Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli


Şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, s-a întâlni marţi, 16 iunie, la sediul M.Ap.N., cu generalul-locotenent Michael D. Day, locţiitorul comandantului Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli.
Agenda discuţiilor s-a axat pe problematica implementării măsurilor cuprinse în Planul de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei, fiind trecute în revistă demersurile întreprinse până în prezent pentru constituirea celor două elemente de comandă şi control NATO pe teritoriul României, măsurile de asigurare în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, evoluţia situaţiei de securitate din zona extinsă a Mării Negre.
De asemenea, un punct important pe agenda discuţiilor l-a reprezentat exerciţiul „Trident Joust 15”, care se desfăşoară în Poligonul Cincu, în perioada 17-28 iunie. Armata României asigură atât militari care încadrează funcţii în comandamentul aliat împreună cu cei peste 550 de militari NATO din 25 de ţări, dar asigură şi sprijinul naţiunii gazdă pentru structura dislocată temporar în Poligonul Cincu.
Exerciţiul, proiectat să testeze capacitatea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli de a conduce o operaţie de apărare colectivă a NATO, reprezintă pentru militarii români un prilej de perfecţionare a lucrului într-un mediu operaţional, multinaţional.
Programul vizitei comandantului Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli a cuprins o întrevedere cu secretarul de stat pentru politica de apărare, Valeriu Nicuţ, şi o vizită la Statul Major al Forţelor Terestre.


Statul Major General