Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 45
Data: 15-09-2017


Şeful SMG la reuniunea Comitetului Militar al NATO


     Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, va participa, în zilele de 16 şi 17 septembrie, la Tirana, Albania, la sesiunea Comitetului Militar al NATO.
     Pe agenda reuniunii se regăsesc subiecte referitoare la aspectele militare de actualitate privind continuarea implementării conceptului de Stabilitate a Alianței, situația de securitate din regiunea Balcanilor de Vest, misiunea Resolute Support din Afganistan și misiunea KFOR din Kosovo.
     De asemenea, șefii apărării vor analiza stadiul angajamentului NATO în lupta împotriva terorismului, inițiativa de consolidare a capacităților de apărare, pregătirea și consolidarea capacităților NATO în Irak. 
     În cadrul conferinței, șefii apărării vor alege următorul președinte al Comitetului Militar al NATO, care va prelua mandatul în 2018.
     Conferința Comitetului Militar va fi prezidată de generalul Petr Pavel, președintele Comitetului militar al NATO. La activitate vor participa și generalul Curtis M. Scaparrotti, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) și generalul Denis Mercier, Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT).
     Pentru mai multe detalii se poate accesa următorul link: http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_146657.htm.

* * *
     Comitetul Militar se întâlneşte, în formatul şefilor apărării, la Bruxelles, de două ori pe an, pentru a discuta despre misiunile şi operaţiile actuale şi viitoare şi pentru a formula recomandările în ceea ce privește consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare și adaptarea pe termen lung a Alianței Nord-Atlantice, iar o dată pe an se întâlnește într-o țară aliată.


Statul Major General