Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 96
Data: 23-10-2015


Şeful Statului Major General la activităţile prilejuite de sărbătorirea Zilei Armatei României


Șeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, va participa duminică, 25 octombrie, începând cu ora 10.30, la ceremonia de depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor de la Păuliş, iar de la ora 11.30, va participa, la Arad, la ceremonia militară organizată la Monumentul Ostașului Român, din Piața Avram Iancu.

Ziua Armatei României este sărbătorită anul acesta printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare, ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români.

Cu prilejul Zilei Armatei României marile unități şi unitățile militare de pe întreg teritoriul țării au fost organizate simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziții, gale de filme, activități cultural-artistice şi sportive, spectacole şi activități de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor. Militarii au fost prezenți cu echipamente şi tehnică militară în școlile, liceele şi colegiile din marile garnizoane în cadrul proiectului “Ziua Armatei României în școli”.

***

Anul acesta, la împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în semn de recunoștință şi prețuire pentru acești eroi, a fost decretat, prin hotărâre de guvern, „Anul veteranilor de Război”.

Eliberarea teritoriului național, în toamna anului 1944, a fost obținută prin lupta a peste 520.000 de militari români, din care 58.330 au fost uciși, răniți sau dați dispăruți. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obținută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.


Statul Major General