Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 64
Data: 29-07-2015


Şeful Statului Major General la aniversarea Centrului de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT


Şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, a participat miercuri, 29 iulie, la aniversarea a 5 ani de la înfiinţarea Centrului de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT, din Oradea.

În cadrul procesului de transformare a NATO, Comitetul Militar a aprobat în anul 2003 conceptul Centrelor de excelenţă NATO.

Având la bază experienţa acumulată în misiunile executate în teatrele de operaţii, România s-a angajat să creeze un centru de excelenţă pentru disciplina infomaţii din surse umane (HUMINT), alături de Republica Cehă, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ungaria.

Centrul este organizat pe patru mari direcţii de acţiune: doctrine şi standarde, cercetare şi dezvoltare, educaţie şi instruire, precum şi lecţii învăţate. Aceste direcţii de acţiune sunt abordate întrunit, asigurându-se astfel o sinergie a diferitelor proiecte şi activităţi executate, şi o integrare a răspunsurilor la diferitele cerinţe NATO în domeniul HUMINT.

În fiecare an, Centrul de Excelenţă NATO de la Oradea găzduieşte exerciţiul HUMINT al SHAPE, denumit STEADFAST INDICATOR, care reprezintă cea mai importantă activitate de acest tip din cadrul NATO.


Statul Major General