Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 39
Data: 19-05-2015


Şeful Statului Major General, la Reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene


Şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, a participat în perioada 18-19 mai, la Bruxelles, la Reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene, în formatul şefilor apărării.
Pe agenda reuniunii Comitetului Militar UE se află subiecte referitoare la operaţiile militare ale UE, la dezvoltarea capacităţilor militare în sprijinul Policitii de Securitate şi Apărare Comune (PSAC), la parteneriatele în operaţiile şi misiunile UE, precum şi alegerea noului director general al Statului Major Militar al Uniunii Europene.
În cadrul reuniunii în plen, precum şi cu prilejul abordărilor bilaterale, şeful Statului Major General a reafirmat sprijinul pentru operaţiile militare, misiunile şi parteneriatele UE, preocuparea pentru dinamica mediului de securitate din proximitatea României, precum şi sprijinul pentru programele colaborative derulate sub egida Agenţiei Europene de Apărare. Totodată, oficialul român a prezentat obiectivele şi priorităţile naţionale, în perspectiva Consiliului European din luna iunie.

***

Comitetul militar al uniunii Europene este cel mai înalt organismm militar, la nivelul Consiliului Uniunii Europene. Este compus din şefii apărării (şefii statelor majore generale) din ţările membre. Comitetul Militar al UE se întruneşte la nivelul şefilor apărării de două ori pe an, în restul timpului reuniunile desfăşurându-se la nivelul reprezentanţilor militari naţionali. Comitetul Militar face propuneri şi recomandări pentru Comitetul politic şi de securitate al UE în toate problemele de natură militară.


Statul Major General