Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 51
Data: 23-06-2015


Şeful Statului Major General, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului ROUSOFEX 15


Şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, a participat marţi, 23 iunie, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului multinaţional ROUSOFEX 15, în Poligonul Capu Midia.
„ROUSOFEX 15 este un exerciţiu al forţelor pentru operaţii speciale la care au participat atât ţări membre NATO, cât şi ţări partenere. Un exerciţiu complex, cu un număr foarte mare de participanţi, care a permis verificarea elementelor de comandă şi control pentru astfel de operaţii, precum şi verificarea procedurilor de coordonare a tuturor misiunilor forţelor speciale, în 17 locaţii în care s-au desfăşurat acţiuni. Un exerciţiu intens, pregătit cu mult timp în urmă, scenariu exerciţiului fiind elaborat în anul 2013, prima etapă a fost executată anul trecut când s-a pregătit, condus şi finalizat faza de instruire prin simulare, iar anul acesta s-a desfăşurat partea practică a exerciţului. Felicitări tuturor participanţilor pentru profesionalismul de care au dat dovadă în planificarea, organizarea şi executarea acestui exerciţiu”, a declarat generalul-locotenent Nicolae Ciucă, la finalul activităţii.

În perioada 16-26 iunie, în garnizoanele Bacău, Brăila, Buzău şi Constanţa, poligoanele Babadag şi Capu Midia, aerodromurile Bacău, Boboc, Ianca şi Mihail Kogălniceanu militarii Forţelor pentru Operaţii Speciale vor desfăşura acţiuni specifice de instruire, în cadrul exerciţiului multinaţional ROUSOFEX 15.
ROUSOFEX 15 este un exerciţiu combinat şi cu trupe în teren al Forţelor pentru Operaţii Speciale (FOS), la care participă aproximativ 1.500 de militari, cu peste 100 de mijloace de luptă, din Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Polonia, România, Statele Unite ale Americii şi Turcia, în cooperare cu structuri ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale companiei OMV PETROM.


Compartimentul Relatii Publice al Statului Major al Fortelor