Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 1
Data: 11-01-2018


Semnarea contractului pentru achiziționarea transportoarelor Piranha V, la sediul M.Ap.N.


Ceremonia de semnare a contractului de achiziție pentru 227 transportoare blindate Piranha V va avea loc vineri, 12 ianuarie, de la ora 13.00, la sediul Ministerului Apărării Naționale, în prezenţa ministrului apărării, Mihai Fifor.

Jurnaliștii care doresc să ia parte la activitate vor fi așteptați vineri, 12 ianuarie, între orele 12.15 și 12.45, la sediul Ministerului Apărării Naţionale (intrarea PC 3, dinspre Hotel Marriot). Accesul se face pe baza buletinului/cărții de identitate și a legitimației de presă.


* * *


Guvernul României a adoptat, pe 29 noiembrie, hotărârea prin care s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferente primei etape a programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8”, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma PIRANHA 5 şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH.

Transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române. Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii etc.


Statul Major al Apărării