Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 14
Data: 05-04-2019


Simpozionul dedicat aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO


Statul Major al Apărării a organizat vineri, 5 aprilie, în aula Ministerului Apărării Naționale, un Simpozion dedicat aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO și 70 de ani de la înființarea celei mai puternice alianțe din lume, Alianța Nord-Atlantică.

Simpozionul a debutat cu o scurtă trecere în revistă a efortului politico-diplomatic al României în cei 15 ani de alianță, prezentată de către directorul Departamentului pentru politici de apărare, Simona Cojocaru.

A urmat alocuțiunea șefului Biroului coordonare cu NATO, din cadrul Direcției planificare strategica a Statului Major al Apărării, Comandorul Viorel Geamănu, care a subliniat implicarea în procesul decizional NATO „calitatea de membru NATO oferă României garanții de libertate și securitate prin mijloace politice și militare, dar și obligații materializate prin angajamente și contribuții. Într-o organizație care în prezent numără 29 de membri și, cât de curând 30 prin admiterea Macedoniei de Nord, și unde deciziile se iau pe baza consensului, urmărirea intereselor naționale, în context aliat, se poate realiza numai printr-o implicare activă în procesul decizional NATO”.

În încheiere, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, a vorbit despre provocările primelor misiuni în afara teritoriului național și despre efortul depus de Armata României în procesul de transformare, în conformitate cu statutul țării noastre de membru al NATO ,,militarii români au contribuit substanțial la operațiile şi misiunile NATO, atât în perioada de pre-aderare, cât și după, iar loialitatea, profesionalismul și patriotismul acestora, au crescut nivelul de securitate al țării noastre și, totodată, de pregătire și înzestrare al armatei și a făcut ca România să devină un furnizor de securitate atât în plan regional, cât şi euroatlantic”.

 

***

România participă la măsurile de consolidare a prezenței aliate avansate, găzduind pe teritoriul său structuri multinaționale NATO – Unitatea NATO de Integrare a Forțelor/NFIU, Comandamentul multinațional de divizie sud-est/HQ MND SE, Brigada multinaţională cadru/MN BDE, sub Comandamentul Multinațional al Brigăzii/MN BDE HQ .

De asemenea, România contribuie, în cadrul grupului de luptă condus de SUA, la măsurile de consolidare a prezenței aliate avansate în Polonia.

Participarea României la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă reprezintă un succes al ţării noastre, care îşi consolidează, astfel, poziţia de aliat de încredere în cadrul NATO. Misiune-cheie şi obiectiv strategic al Alianţei Nord-Atlantice, dezvoltarea arhitecturii Aliate de apărare antirachetă transpune deciziile luate la ultimele Summit-uri NATO, având la bază principiile indivizibilității, securității, solidarității şi apărării întregului teritoriu aliat.

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, iar la 2 aprilie 2004, la sediul NATO, a avut loc ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc.

În baza Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătorește în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie, și este o sărbătoare publică dedicată democrației, spiritului european şi euroatlantic.

 


Biroul presă şi operaţii mass-media/SMAp