Studenți și elevi, contracronometru

Data: 18-04-2022

Cei mai buni alergători din instituții de învățământ militar din întreaga țară și-au dat întâlnire, în acest sfârșit de săptămână, în orașul lalelelor, Pitești. Motivul l-a reprezentat etapa pe ministerul Apărării Naționale a campionatului militar de cros.
10 loturi, reprezentând academii militare și școli de maiștri și subofițeri, s-au aliniat la startul competiției. Cei 70 de participanți s-au întrecut pe un traseu de 8 kilometri, în cazul băieților, respectiv 4 kilometri, la feminin, în Parcul Trivale din localitate.
După un start plin de entuziasm și câteva sute de metri parcurse relativ grupat, câțiva alergători s-au detașat vizibil. Cea mai mare diferență s-a văzut la întrecerea fetelor, unde câștigătoarea concursului a avut aproape o tură avans în fața celorlalte competitoare. Eleva fruntaș Luisa Rășină, reprezentând Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Tereste din Pitești a fost cea care și-a adjudecat locul I. Pasionată de sport, Luisa se află la prima întrecere de cros între instituțiile militare, însă aceasta nu a fost nici pe departe prima ei competiție. Ani la rând a reprezentat România la diferite concursuri naționale și internaționale (duatlon, triatlon, ștafetă), din partea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București. „Îmi place foarte mult să alerg. Antrenorul mi-a spus că pot să termin traseul în mai puțin de 20 de minute. Nu am fost sigură, dar am zis să încerc și am reușit.”, ne-a povestit Luisa după terminarea cursei.   
La masculin, prima treaptă a podiumului a fost ocupată de un „veteran” al competițiilor militare, elev caporal Alin Danciu, de asemenea, component al lotului Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Tereste din Pitești. Alin a adunat numeroase trofee de-a lungul ultimilor ani, printre acestea numărându-se și „Soldatul anului 2021” în Forțele Terestre. „A fost o întrecere frumoasă, sunt obișnuit cu competițiile, nu mi s-a părut greu. Aștept cu nerăbdare următorul concurs.”, a spus viitorul subofițer imediat după ce a trecut linia de finish.
Ediția din acest an, de altfel prima organizată de la declanșarea pandemiei, a marcat și o premieră: participarea Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații , Tehnologia Informației și Apărării Cibernetice din Sibiu.  Lotul unității de învățământ a demonstrat că sportul și tehnologia merg mână în mână și a făcut o figură frumoasă la prima participare, adjudecându-și primul loc la categoria echipe feminin și locul IV în clasamentul general.
Festivitatea de premiere a fost găzduită de Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Tereste din Pitești și a fost condusă de locotenent-colonel Laurențiu Toma, șeful Biroului activități aplicativ-militare și sportive interne și internaționale din Statul Major al Apărării și coordonatorul competiției.
Clasamentul individual feminin:
Locul I - elev fruntaș Luisa Rășină;
Locul II - elev Cosmina Meleian;
Locul III - student fruntaș Andreea Popescu.
Clasament echipe feminin:
Locul I - Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații , Tehnologia Informației și Apărării Cibernetice;
Locul II - Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Tereste;
Locul III - Academia Forțelor Terestre.
Clasament individual masculin:
Locul I - elev caporal Alin Danciu;
Locul II - elev Alexandru Neacșu;
Locul III - student fruntaș Mihăiță Neagu.
Clasament echipe masculin:
Locul I - Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Tereste;
Locul II - Academia Forțelor Terestre;
Locul III - Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene.
Clasament general:
Locul I - Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Tereste;
Locul II - Academia Forțelor Terestre;
Locul III - Academia Tehnică Militară;
Locul IV - Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații , Tehnologia Informației și Apărării Cibernetice;
Locul V - Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene;
Locul VI - Academia Forțelor Aeriene;
Locul VII - Universitatea Națională de Apărare;
Locul VIII - Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Navale;
Locul IX - Academia Navală;
locul X - Institutul Medico-Militar. 

Comunicate