Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 58
Data: 14-05-2020


Videoconferința MCCS CHODs


Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a participat joi, 14 mai, la reuniunea șefilor apărării din statele membre NATO (MCCS CHODs), desfășurată în  sistem de videoteleconferință.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, și președintele Comitetului Militar NATO, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, au deschis prima sesiune cu o prezentare de ansamblu a actualelor subiecte de interes strategic ale Alianței.

Pe parcursul celor patru sesiuni, alături de șefii apărării au avut intervenții și Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR),  generalul Tod D. Wolters și Comandantul Comandamentului Aliat pentru Transformare (SACT), generalul André Lanata, iar discuțiile s-au centrat pe evoluțiile și provocările misiunilor internaționale ale NATO, actualizarea conceptului de descurajare și apărare a zonei Euro-Atlantice, rolul asumat de aliați în combaterea pandemiei de COVID-19 și implicațiile acestei crize sanitare asupra mediului de securitate.

Generalul-locotenent Petrescu a subliniat importanța contribuției României la eforturile internaționale de menținere a păcii în Afghanistan și a confirmat continuarea sprijinului pentru misiunile  desfășurate sub egida NATO.  De asemenea,  Șeful SMAp a evidențiat atât necesitatea unei  posturi aliate coerente pentru descurajare și apărare, datorită provocărilor și amenințărilor actuale, cât și identificarea priorităților în dezvoltarea capabilităților țărilor membre.

***

Comitetul Militar se reuneşte de două ori pe an, la nivelul şefilor apărării, pentru a discuta despre misiunile NATO şi pentru a oferi Consiliului Nord-Atlantic consiliere militară bazată pe consens asupra modului în care Alianţa poate răspunde cel mai bine la provocările globale de securitate.

 


Biroul presă şi operaţii mass-media/SMAp