Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 1
Data: 08-08-2014


Vizita de lucru a MARFOREUR în România


Generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General, l-a primit, vineri, 8 august, pe comandantul Forţelor de Infanterie marină ale SUA dislocate în EUROPA (COM MARFOREUR), generalul-locotenent Robert M. NELLER, aflat în vizită de lucru în România.

În cadrul întrevederii oficiale, cei doi lideri militari au discutat despre situaţia din Afganistan, încheierea misiunii ISAF şi aspecte ale prezenţei în acest teatru de operaţii după anul 2014, în cadrul Resolute Support Mission, precum şi despre situaţia de securitate în zona Mării Negre, în condiţiile crizei din Ucraina.

Oficialii militari au subliniat evoluţia ascendentă a relațiilor militare dintre armatele celor două ţări, în spiritul Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre România şi SUA şi au trecut în revistă activităţile de instruire desfăşurate în comun în cadrul oferit de Black Sea Rotational Force (BSRF).
Pe timpul discuţiilor generalul – locotenent Neller a evidenţiat sprijinul important oferit de România în calitate de naţiune gazdă pentru operaţiile logistice multimodale desfăşurate la Mihail Kogălniceanu şi, în particular, cel în folosul desfăşurării şi rotirii BSRF.

De asemenea, cei doi lideri militari au discutat şi despre facilităţile de instruire, dotarea cu echipamente şi misiunile specifice ale structurilor pe care le reprezintă, participarea la exerciţii, operaţii şi misiuni internaţionale a personalului din subordinea structurilor pe care le reprezintă.


Statul Major General