Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 52
Data: 02-06-2022


Vizita în România a șefului Statului Major al Apărării din Republica Portugalia


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit miercuri, 1 iunie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu omologul său din Republica Portugalia, amiralul António Silva Ribeiro, în cadrul vizitei pe care oficialul militar o efectuează în România.

Agenda a cuprins analiza dinamicii situației de securitate, adaptarea arhitecturilor defensive euroatlantice și europene, ca urmare a deciziilor luate la nivelul Comitetelor Militare ale NATO și UE și contribuția structurilor militare portugheze dislocate în țara noastră pentru întărirea activităților de vigilență în regiunea Mării Negre.

Totodată, discuțiile au vizat amplificarea cooperării militare bilaterale, planificarea exercițiilor comune atât prin platformele naționale, cât și în cadrul programului aliat de instruire (NATO Military Training and Education Program) și procesul de integrare a contingentului portughez în structura operațională a Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Generalul Daniel Petrescu a mulțumit omologului său pentru contribuția Armatei Republicii Portugalia la consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre, prin dislocarea în țara noastră a detașamentului portughez. Suplimentarea cu trupe aliate pe întreg flancul estic a fost o reacție oportună de apărare colectivă la războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina și un mesaj puternic al solidarității și determinării Alianței pentru punerea în practică, la nevoie, a principiului apărării colective. „Prezența militarilor portughezi în România este importantă din cel puțin două motive: în primul rând este un semn al determinării aliaților de a-și apăra teritoriul. În al doilea rând, participarea acestora la procesul de instrucție alături de militarii români va conduce la creșterea interoperabilității dintre structuri. De altfel, întreaga prezență aliată din România reflectă trecerea de la dimensiunea descurajării la cea a apărării în cadrul Prezenței Înaintate de pe flancul estic al NATO.”, a declarat șeful Apărării din România.

                                                                                            ***

Programul vizitei amiralului António Silva Ribeiro, care se află în România între 31 mai și 4 iunie,  a inclus o întâlnire cu militarii din comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est din București, în data de 1 iunie, și o vizită la structurile de forțe pentru forțe speciale din Târgu Mureș, în data de 2 iunie. Împreună cu generalul Daniel Petrescu, va participa, în data de 3 iunie, la secvența de instruire a exercițiului Scorpion Legacy 22 al Brigăzii Multinaționale Sud-Est, care se defășoară la Centrul Secundar de Instruire pentru luptă din Smârdan, Galați.


Secția informare și relații publice/SMAp